KARIJERE

Zerina Bujak: Želim se odužiti rodnom gradu

Za uspjeh je presudan timski duh

Jasmin Alibegović

15.5.2019

Zerina Bujak: Ne voli gubiti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Zerina Bujak (19) standardna je prvotimka ŽRK Goražde i igra na poziciji desnog krila. Rukomet je počela trenirati kada je imala 13 godina kod trenerice Amre Mujagić od koje je mnogo naučila da bi već s 15 godina prešla u prvi tim za koji i danas nastupa.

Iako je Zerina ljevak, svojim daljim zalaganjem, trudom i radom te uz pomoć trenerice Nermane Osmanagić i sekretara Semira Mirvića postigla je izuzetne rezultate i već s 18 godina dobila poziv u reprezentaciju BiH. Ovaj sport zavoljela je zahvaljujući svom ocu koji je volio i pratio rukomet.

- Kao dijete, voljela sam odbojku, rukomet me uopće nije privlačio. Međutim, pošto je moj otac volio i pratio rukomet, on je odlučio da me upiše u školu rukometa. Počela sam s njim odlaziti na utakmice i pratiti rukomet. I dalje sam htjela da budem odbojkašica, i propuštala sam treninge rukometa. Nakon što sam uvidjela da većina mojih prijateljica trenira rukomet, odlučila sam mu dati šansu. Malo po malo, sve više se u meni razvijao osjećaj ljubavi prema rukometu, a sve manje prema odbojci, i odustala sam od odbojke. Mislim da je to bila najbolja odluka koju sam donijela - kaže Bujak.

Rado se prisjetila i svojih prvih rukometnih treninga.

- Nikada to ne mogu zaboraviti, jer upravo to me dovelo do onoga što jesam sada - riječi su mlade rukometašice.

Ne voli gubiti

Ova simpatična Goraždanka do sada je dobivala mnoge ponude za nastavak karijere u inozemstvu, no sve ih je odbila iz jednog razloga.

- Prevagnula je moja ljubav prema ovom klubu i gradu. U klubu trenutno nije najbolja situacija, što se odrazilo na naš sveukupni učinak u ovoj sezoni. Kao osoba koja ne voli gubiti, moram priznati da sam jako razočarana. Očekivala sam da će naš klub biti među pet najboljih ekipa, međutim zauzeli smo 8. mjesto - poručuje Zerina.

Za uspjeh je smatra presudan timski duh.

- Psihološka priprema je jako važna i važno je imati jaku želju. Ako izađete na teren ravnodušni, ne možete puno očekivati od rezultata. Pored svega toga, timski duh je presudan. Stalo mi je do uspjeha kluba i do ostvarivanja rezultata koji nas vode do vrha tabele Premijer lige - naglašava rukometašica Goražda,  za koju svaka osvojena medalja ima posebnu priču i posebno mjesto u srcu.

Srce na terenu

Juniorsku reprezentaciju BiH u šestom mjesecu očekuje EP divizije B, a Zerina ima velika očekivanja od tog važnog takmičenja.

- Imamo jako dobre djevojke koje ostavljaju srce na terenu, posjedujemo nesebičnost, zajedništvo i slogu. S profesionalnim trenerom kakva je Sanja Bajgorić i njeni saradnici, koji su puni znanja i iskustva, a isto prenose na nas, osvajamo EP. Očekujte i vi puno, a mi ćemo se potruditi da opravdamo to - poručuje Bujak.

Mišljenja je da je politika glavni krivac za loše stanje ženskog bh. rukometa.

- Politika je svugdje prisutna, nažalost i u sportu igra ogromnu ulogu. Vrijeme je da se to promijeni, iskreno se nadam da će se u skorije vrijeme raditi na rješavanju tog problema te da će se uvidjeti važnost ženskog rukometa u BiH - smatra naša sagovornica.

Najljepša rukometašica Goražda 

Zbog svog atraktivnog izgleda, Zerina nosi titulu najljepše rukometašice Goražda.  

- Kao i svakoj drugoj djevojci, imponuju mi pozitivni komentari muškaraca. Mene najviše privlače sportisti, momci koji su otvoreni, iskreni, komunikativni i koji imaju cilj u životu. Ono što je možda i najvažnije u ovom vremenu jeste da nisu iskompleksirani te da imaju osnovne manire i lijepo ponašanje - kaže mlada Goraždanka, koju najviše odmara druženje s prijateljima i muzika.

Otkrila nam je i tajnu vitke linije.

- Što se fizičkog izgleda tiče, podjednako mogu zahvaliti i genima, ali i treningu. Nije dovoljno samo naslijediti, potrebno je i održavati i brinuti se o svom tijelu - naglašava Bujak koja je u svemu perfekcionista.

Stvar odgoja

U našem mentalitetu uvijek ima prostora za komentare koji omalovažavaju žene, pa tako nisu rijetki komentari da za ženu nije sport. 

- Ja sam protiv tog mišljenja. Mislim da je to stvar odgoja, ja sam iz svoje kuće ponijela stav da svaka osoba treba i može raditi sve u životu bez obzira na to da li je muško ili žensko. Volim borbenost, dominantnost, volim sve sportove i mislim da ljudi konačno trebaju prihvatiti činjenicu da živimo u 21. vijeku i da ono što je prije bilo neprihvaljivo za ženu da radi, više nije - smatra ova ambiciozna rukometašica.

Zerinina najveća,najbolja i najiskrenija podrška je njena porodica.

- Podržavaju me u svemu, pa tako i u rukometu. S radošću prate svaku moju utakmicu i svaki moj postignuti pogodak - ističe Zerina. 

Uspjeti u rodnom gradu

Osim što je uspješna rukometašica, Zerina je nedavno maturirala u Gimnaziji u Goraždu, ali tu se ne namjerava zaustaviti.

- Planiram nastavak obrazovanja na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, a kada završim fakultet želim se vratiti u svoj grad. Voljela bih ostati u sportu kao profesor ili trener. Želja mi je da sve životne uspjehe ostvarim u svom rodnom gradu jer nekako, smatram da je to najbolji način da vratim ono što mi je pruženo - poručuje naša sagovornica.

Tvrdi da je poenta života u tome da neprestano težimo ka ostvarivanju svojih želja i ciljeva.

- Prilično sam zadovoljna i sretna svime što imam i što sam sa svojih 19 godina ostvarila. U budućnosti ću se truditi da pomjeram vlastite granice i da nikad ne budem nezadovoljna sobom - zaključuje rukometašica Goražda te mladima poručuje da izađu iz komfor zone i slijede svoje snove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.