RUKOMET

Zaslužujemo nastup na Evropskom prvenstvu

Drago mi je da igramo u Tuzli, tamo uvijek bude odlična atmosfera i velika podrška

Malinović: Želi titulu i plasman u Ligu prvaka

Er. B.

16.5.2019

Dejan Malinović (27), naš najbolji rukometaš na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2015. godine, jedinom velikom takmičenju na kojem se reprezentacija Bosne i Hercegovine do sada pojavila, drugu sezonu zaredom član je rumunskog kluba Dobrogea Sud Konstanca.

Radi se o klubu, nasljedniku dobro poznate HCM Konstance, devetostrukog prvaka Rumunije, koji se ugasio 2015. godine zbog nagomilanih dugova.

Niži rang

Dobrogea je provela jednu godinu u nižem rangu i od tada bilježi samo uspon. Ekipa se sprema za finale prvenstva protiv Dinama iz Bukurešta.

- Prošle sezone smo bili peti, pobjednici Kupa i Superkupa, a ove godine igramo finale prvenstva. To i nije neko iznenađenje, jer je ovo, ipak, Konstanca.

Nadamo se da ćemo izboriti igranje u evropskoj Ligi prvaka, a očekujem da ću i treću sezonu igrati u istom klubu, iako to još nije zvanično potvrđeno - kaže Malinović te dodaje da mu je u Rumuniji odlično.

- Konstanca je super grad sa skoro 300.000 stanovnika na Crnom moru, što je prednost, iako to nije kao naše Jadransko more - kaže desni bek rukometne reprezentacije BiH.

U Rumuniji igra dosta rukometaša sa prostora bivše države.

- Rumuni stvarno mnogo ulažu u sport pa tako i u rukomet. Samo u Konstanci nas ima devet sa prostora bivše države, plus dva trenera i direktor kluba. Tu je pretprošle godine igrao i Duško Čelica - govori Malinović.

Osim njega, od reprezentativaca BiH, u Rumuniji su još Marin Vegar (Steaua Bukurešt), Faruk Vražalić (ČSM Bukurešt) i Muhamed Zulfić (Dinamo Bukurešt) te nekadašnji golman banjalučkog Borca i reprezentacije Mario Blažević, koji je danas trener golmana u ČSM-u.

- Imam se s kim družiti, a slična je i kultura. Rumuni nemaju baš dobre rukometne škole tako da dovode mnogo igrača. Jedino se poslije francuske lige (nastupao za Kretej od 2014. do 2017., op. a.) navikavam na njihov rukomet, koji je više igra na mišiće i borbu nego na neku taktiku.

Osim toga, ovdje sudije previše kroje rezultate, nešto slično nivou bh. Premijer lige dok sam ja nastupao u njoj - pojašnjava Dejan.

Kad je u pitanju reprezentacija, Malinović naglašava da u ključnom meču za Evropsko prvenstvo 2020. protiv Bjelorusije u Tuzli (12. juni) ne smije biti kalkulacija.

Bez kalkulacija

- Moramo ići na pobjedu kako se ne bismo bavili kalkuliranjem s trećim mjestom (četiri najbolja trećeplasirana iz osam grupa također idu na EP, op. a.). To je velika šansa za nas. Nadam se da ćemo ući u krug reprezentacija koje su stalno tamo. Mislim da bi nas, onda, više cijenili protivnici i sudije, a vjerujem da mi to i zaslužujemo - rekao je Malinović.

Tuzla je pun pogodak

Rukometni savez BiH zatražio je od Evropske rukometne federacije (EHF) da se domaćinstvo kvalifikacijskog meča s Bjelorusijom premjesti iz Sarajeva u Tuzlu i to je odobreno.

- Drago mi je da igramo u Tuzli, tamo uvijek bude odlična atmosfera i velika podrška. U Sarajevu, gdje god igrali, bilo u Skenderiji ili u Zetri, publika nas nekako nikad nije prihvatila.

Nije da sam se baš naigrao pred punim tribinama u Sarajevu, a ne znam zašto - tvrdi Malinović.

Solidna liga

U Rumuniji je dosta stranih rukometaša, liga je dosta solidna.

- Poslije Francuske i Njemačke, gdje su svi klubovi profesionalni, mislim da Rumunija ulazi u onaj drugi red liga zajedno sa Mađarskom i Poljskom. Tu je pet-šest stvarno dobrih klubova - kaže Malinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.