KARIJERE

Dejana Kulić: Voljela bih se oprobati u nekoj jačoj ligi

Prilikom šetnje kroz grad fintirala sam prolaznike, kaže naša sagovornica

Jasmin Alibegović

16.5.2019

Kulić:  Važno biti spreman i fizički i psihički - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Dejana Kulić (22) iz Rogatice rukometašica je OŽRK Jedinstvo, kluba koji je proteklu sezonu u Premijer ligi BiH završio na 10. mjestu s 18 bodova. Ljubav prema ovom sportu kod Dejane došla je sasvim spontano i neočekivano kada je krenula u školu i vidjela s drugaricom da se vrši upis na školsku sekciju iz rukometa. 

Finte na specifičan način

- Tada ni ja ni ona nismo znale šta je to rukomet. Otišle smo kući i pitale smo roditelje da nam objasne šta je u stvari rukomet i sljedeći dan se upisale na tu školsku sekciju. Kroz nekoliko dana nastavnica iz škole nam je rekla da postoji čak i rukometni klub u Rogatici i tako smo odlučile da treniramo - kaže Kulić.

Rukomet se Dejani svidio zato što se dosta razlikuje od drugih sportova, a njen najdraži uspjeh je onaj s prvom ekipom ŽRK Rogatica kada je ostvarila plasman u Premijer ligu BiH.

- U rukometu je veoma važno da budeš spreman i fizički i psihički, također ima dosta kontakta što mi se dopada. Moram spomenuti da sam svoje finte učila na jako specifičan način. Prilikom šetnje kroz grad fintirala sam prolaznike u jednu i drugu stranu, a nekada se desilo da se toliko zanesem i da slučajno udarim u neku osobu tj. napravim takozvani faul u napadu - priča nam Dejana.

Smatra da je ženski rukomet u BiH itekako zapostavljen.

- Pokazatelj da je rukomet u našoj državi zapostavljen jeste da BiH nema seniorsku žensku rukometnu reprezentaciju. Čak i klubovi u BiH uopćeno u sportu a pogotovo u ženskom rukometu nisu u najboljoj financsjskoj situaciji - ističe naša sagovornica.

Spoj lijepog i korisnog

Na terenu uvijek daje maksimum i želi pomoći ekipi.

- Gledam da svojom igrom što više pomognem ekipi i da se baziramo na timsku igru i dobar rukomet. Zadovoljna sam svojom igrom, ali uvijek može bolje. Radim ono što volim i imam neke koristi od toga. Blago rečeno spojila sam lijepo s korisnim - kaže mlada rukometašica, koja do sada nije mala problema da uskladi svoje obaveze.

Dejana redvno prati i ostale sportove kako ženske tako i muške.

- Nemam sada neku ekipu za koju određeno navijam, više navijam za neke dobre poteze i dobre utakmice. Što se tiče rukometa omiljeni igrač mi je Nikola Karabatić, iz fudbala mogu izdvojiti Ronaldinja (Ronaldinho) - otkriva Kulić.

Mlada rukometašica najbolje se odmara uz trening, a nije zapostavila ni obrazovanje.

- Trenutno sam na drugoj godini Fakulteta za tjelesni odgoj i sport. Jako sam realna osoba tako da nemam neke želje koje ne mogu ostvariti, sada nadam se da ću i uspjeti u tome - ističe Kulić.

Odlazak u jaču ligu

Kao i svakoj djevojci tako i Dejani prija pažnja muškaraca.

- Ovdje se smatra da djevojke koje igraju ženski rukomet, izgledaju kao muškarci, što nije tačno. Naravno da mi prija pažnja muškaraca i uspješno se nosim s tim. Kod muškaraca me najviše privlače oči, onako na prvi pogled. Tajna vitke linije je u kvaltetnom treningu, a možda je i genetika malo zaslužna za to - riječi su zgodne rukometašice.

Dejana se nada se da će se u bližoj budućnosti zaigrati u nekoj jačoj ligi.

- Glavni plan mi je završiti fakultet, a poslije ćemo vidjeti. Nadam se možda odlasku u neku jaču ligu, voljela bih se oprobati u tome zašto da ne - zaključuje ambiciozna rukometašica kojoj su roditelji životni uzor.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.