KARIJERE

Ema Felić: U BiH se vrlo malo ulaže u karate

Uspjeh neće doći sam od sebe i neće pasti s neba, kaže Bišćanka

Piše: Jasmin Alibegović

19.5.2019

Felić: Često samu sebe motiviram - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Bišćanka Ema Felić (21) majstor je karatea 3. dan, karate sutkinja te uspješna studentica tjelesnog odgoja i sporta. U karate je uplovila iz radoznalosti, a danas je članica KK Jion PEB iz Bihaća.  

- Iskreno, kada sam upisala karate nisam znala šta je to. Treniranjem, učenjem i osvajanjem prvih medalja se stvorila ogromna ljubav, koja je godinama rasla. Na kraju karate je postao dio mog života i sport s kojim ću zauvijek biti povezana - kaže Felić. 

Prvi trening

Njen prvi trening bio je davne 2005. godine. Kako kaže bila je najmlađa i svi su je lijepo primili i dočekali, a brzo su stigla takmičenja i prve medalje koje i danas ljubomorno čuva. Danas trenira pet puta sedmično, a uporedo ide i na fitnes. Uz to posebno vodi računa o ishrani.

- Svaki sat, svaki dan je priprema. Najviše psihička, a onda fizička. Pred takmičenje imamo dodatne treninge vikendom dva do tri puta dnevno. Na prehranu posebno obraćam pažnju. Moja fitnes trenerica Sanita Dizdarević je odgovorna što se tiče i moje fizičke spreme i moje prehrane - riječi su naše sagovornice.

Mišljenja je da je karate kao i većina sportova u BiH, zapostavljen.

- Veoma se malo finansijski ulaže. Sva moja takmičenja, uključujući putovanja, opremu, smještaj i ostalo finansirali su isključivo moji roditelji. Posljednje dvije godine kako sam član KK Jion - PEB Bihać, većinu troškova snosi klub, te mnogo ulaže u nas takmičare. I mnogo sam im zahvalna, jer je to danas, u ovoj zemlji teško, ali ne i nemoguće - kaže Felić te dodaje da imamo veoma uspješnih karatista koji su na svjetskoj sceni duži niz godina.

Boje BiH

Felić je branila boje BiH na Mediteranskom šampionatu u Antaliji, Turskoj od 6. i 7. aprila ove godine gdje je postala viceprvakinja. Osim Felić, članovi kluba iz kojeg Ema dolazi osvojili su dvije medalje. Aldin Mahmutović i Ema Selman zauzeli su treće mjesto i bronzu donijeli u grad na Uni. Za Emu svaka medalja nosi neku svoju čar. Smatra da se svaki uspjeh postiže radom, te da treba imati i sreće. 

- Uspjeh neće doći sam od sebe i neće vam pasti s neba. Dobro se morate boriti za njega. Vrlo često samu sebe motiviram i tjeram da napredujem u svakom smislu. Da se ne predajem i da dajem sve od sebe jer život je jedan, i treba ga maksimalno iskoristiti - kaže ambiciozna Bišćanka, kojoj je jako bitno da završi fakultet kako bi u budućnosti mogla pomoći sportistima.

Pravedne odluke 

Felić je sutkinja karatea već četiri godine i veoma dobro se snalazi u tim vodama.

- Ako je odluka pravedna, onda nije teško. Bez obzira na osude, komentare koje sam dobivala, ja nisam posustala. Jednostavno volim fer-plej - naglašava Felić.

Gode komplimenti

- Smatram da svakoj ženi godi kompliment, i kad je smatraju lijepom i privlačnom ženom. Smatram da ne tražim puno kada su muškarci u pitanju, treba da bude u svijetu sporta kao i ja, pametan, iskren i da ima smisla za humor. Na borilištu ima romantike i to je veoma lijepo - ističe Felić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.