ODLAZAK VELIKANA Jedan od najboljih hrvatskih vaterpolista u historiji

Nimalo jednostavna odluka: Sandro Sukno objavio kraj karijere

Saopćenjem se obratio javnosti

Avaz Sport
20.05.2019 08:08

Sukno: 2017. godine proglašen najboljim vaterpolistom na svijetu

Foto: Arhiv

Jedan od najboljih hrvatskih vaterpolista u historiji i kapiten hrvatske reprezentacije, 28-godišnji Sandro Sukno odlučio je završiti karijeru. 

Sukno je zbog zdravstvenih tegoba prijevremeno morao otići u penziju, a sportskoj publici obratio se saopćenjem, kojeg prenosimo u cijelosti:

- Poštovani prijatelji sporta,  kolege saigrači, treneri, vaterpolski dužnosnici, a nadasve navijači, osjećam se dužnim ovim putem obavijestiti javnost kako sam morao donijeti nimalo jednostavnu odluku. Odlučio sam iz zdravstvenih razloga okončati aktivnu igračku karijeru. 

Naime, nakon operacije na srcu u SAD početkom prošle godine, koja je zaista uspješno otklonila sve moje tadašnje tegobe, te oporavka koji je potrajao godinu, u kontaktu s nekolicinom najeminentnijih stručnjaka, ljekara iz Hrvatske i inozemstva, a nakon temeljitih pregleda i rezultata kontrolnih pregleda, pokazalo se da moje ukupno zdravstveno stanje nije optimalno za nastavak bavljenja vrhunskim sportom i da ne postoji stopostotna garancija zdravstvene sigurnosti.

Na operativni zahvat u Klivlendu odlučio sam se upravo radi sporta, mog najdražeg vaterpola, koji je sastavni dio mog života. Jednako vrijedi i za razdoblje oporavka te sam doista učinio sve ne bih li dobio s više strana, od najboljih i najstručnijih ljekara, potpuno mišljenje i najčišću sliku svog zdravlja. Nažalost, neću se uspjeti vratiti saigračima u bazen, ali baš kao što je vaterpolo sastavni dio mene, tako se nadam da ni ja nikada neću otići iz ovog našeg divnog i uspješnog sporta kojem i osobno puno dugujem.

Lično bih ovim putem želio zahvaliti svima koji su bili dio moje igračke karijere. Svojoj porodici, saigračima, trenerima i dužnosnicima. Zahvaljujem navijačima i javnosti na ljubavi kojom sam bio obasut tokom karijere, ali i na brizi u posljednjih godinu-dvije. Velika hvala ljekarima koji su uprli sve snage ne bi li mi pomogli u željenom povratku u bazen.

Zahvaljujem svim klubovima čiji sam član bio tokom karijere, posebno matičnom klubu VK "Jug CO", u kojem sam trenirao posljednju sezonu nadajući se povratku.

Hvala Hrvatskom vaterpolskom savezu na pažnji, razumijevanju i punoj podršci koju sam uživao sve minulo vrijeme.  Zauvijek ostajem najveći navijač hrvatske vaterpolske reprezentacije i hrvatskog sporta. 

S poštovanjem, Sandro Sukno - stoji u saopćenju Sukna, koji je 2017. godine proglašen najboljim vaterpolistom na svijetu.

NA VRH