RUKOMET

Nikola Prce uoči okupljanja reprezentacije BiH: Mejdan je zaslužio slavlje

Pobjedom nad Bjelorusima napravili bismo veliki korak prema plasmanu na Euro, kaže iskusni lijevi bek

Prce: U Tuzli smo uvijek imali veliku podršku

Piše: Er. B.

28.5.2019

Na okupljanje naše rukometne reprezentacije Nikola Prce i Marko Panić stići će direktno iz Poljske, gdje su i dalje u treningu iako su posljednju takmičarsku utakmicu imali još 26. aprila.

Njihov klub Azoti Pulavi završio je ovu sezonu u četvrtfinalu prvenstvenog plej-ofa. U dvije utakmice poraženi su od Gvardija opole, koja je poslije osvojila treće mjesto.

Zakazali u gostima

Kjelce je na kraju opet osvojio titulu, a Gvardija je zauzela treće mjesto, koje je u prethodne četiri godine bilo rezervirano za Azoti.

- Kod kuće smo igrali dobro, a u gostima, za naš kvalitet, izgubili previše utakmica. Uslijedila je smjena trenera u martu, ali nismo se mogli izvući iz problema. Kako smo igrali, tako smo na kraju i prošli s konačnim plasmanom - objašnjava Prce.

Njegova ekipa se u posljednji mjesec redovno okuplja i trenira pa se rukometaši s klubom rastaju uoči reprezentativnih obaveza. To će za oba naša rukometaša značiti i rastanak od Poljske.

Odranije je jasno da Panić prelazi u bjeloruski Meškov iz Bresta, za koji je potpisao na dvije godine, dok Prce u ovom trenutku nema konkretan plan.

- Sigurno je samo da 100 posto odlazim iz Azotija - tvrdi Prce, koji je u poljskom klubu odigrao pet sezona.

To je najduže koliko je proveo u nekoj sredini tokom karijere, u kojoj je igrao za čak 16 klubova.

- Ne znam još ništa gdje ću dalje igrati, ali imam kontakte s nekoliko klubova. Za sada želim završiti obaveze u Poljskoj i odigrati utakmice s reprezentacijom pa ću vidjeti gdje nastaviti karijeru - kaže iskusni lijevi bek, koji će ovog ljeta napuniti 39 godina.

Nisu bolji

Naše “Zmajeve”, čiji je Prce jedan od glavnih aduta, očekuju posljednja dva meča kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

U mečevima s Bjelorusijom u Tuzli (12. juni) i s Češkom u gostima (16. juni) imamo veliku priliku da osiguramo barem treće mjesto u grupi i plasiramo se na EP.

- Za treće mjesto smo sigurni 99 posto, jedino ako se poklope neki “ludi” rezultati u drugim grupama. Pobjedom nad Bjelorusima napravili bismo veliki korak i potvrdili ono što smo napravili protiv Finske, a onda bismo imali priliku odlučivati i o prvom mjestu. Smatram da ni Bjelorusi ni Česi nisu posebno bolji od nas i da imamo šansu - ističe Prce.

Dvorana Mejdan ugostit će reprezentaciju nakon što je Savez BiH od Evropske rukometne federacije (EHF) tražio da se meč s Bjelorusijom iz Sarajeva preseli u Tuzlu.

- Nisam siguran koliko nas neko sluša, ali i mi, igrači, smo izrazili želju da igramo u Mejdanu. Naravno da bi bilo bolje igrati u Sarajevu pred 9.000 ljudi, ali u Mejdanu smo imali podršku kad niko nije htio imati posla s nama i kad je malo ko vjerovao u nas. Mislim da su ljudi u Tuzli zaslužili da budu domaćini reprezentaciji i da tamo proslavimo odlazak na EP - smatra Prce.

Ravnopravan rival

Prce napominje da fokus treba biti na prvoj utakmici s Bjelorusima na našem terenu. Njihov selektor Jurij Ševcov objavio je spisak igrača.

- To su uglavnom ista imena koja čine njihovu ekipu u posljednjih nekoliko godina. Kao što ima ekipa koje nama ne odgovaraju, poput Litvanije, tako mislim da ni mi ne odgovaramo Bjelorusiji. Oni su standardni posljednjih godina na velikim takmičenjima, ali mi smo ravnopravni s njima, utakmice su nam uvijek na gol-dva - kaže Prce.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.