KARIJERE

Ana Gajić: Živim svoj san

Uzor joj je svaka uspješna i samostalna žena

Piše: Jasmin Alibegović

29.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Gačanka Ana Gajić (25) odbojkašica je ŽOK Bimal-Jedinstvo Brčko. Gajić igra na poziciji srednjeg blokera, a ljubav prema sportu gaji još od djetinjstva.  

- Moj otac je bio uspješan nogometaš, tako da mi je ljubav prema sportu usađena od malih nogu. U Gacku je od ženskih sportova odbojka bila najpopularnija što je utjecalo na to da se opredjelim za istu. I definitivno nisam pogriješila - kaže Gajić.

Odbojka joj je pružila mnogo, a vodila se uzorom poznatih sportista koji su iz malih sredina uspijevali napraviti velike karijere.

- Iz Gacka potiču mnogi poznati sportisti, pa tako i iz svijeta odbojke. Ja danas živim svoj san. Odbojka je sport koji bih preporučila svakoj djevojci. Nemate kontakt s protivnikom, a značajno utječe na psihofizički razvoj, kao i oblikovanje figure. Meni je odbojka pružila putovanja i prijateljstva širom svijeta. I da moram ponovo da biram, ništa ne bih mijenjala - ističe Gajić.

Uspješna sezona

ŽOK Bimal-Jedinstvo Brčko i protekle sezone dokazao je svoju apsolutnu dominaciju u bosanskohercegovačkim okvirima.

- Uspješna sezona je iza nas. Ostvarena su sva tri cilja koje ŽOK Bimal-Jedinstvo Brčko postavi na početku svake sezone, a to su tri titule: titula prvaka BiH, Kup BiH i Kup RS. Žal ostaje za Evropom jer smo ove sezone imali lakši žrijeb u odnosu na prethodne, ali nismo uspjeli učiniti korak više. Zadovoljna sam svojom igrom tokom protekle sezone, smatram da sam pružala dobre partije - naglašava Gajić.

Naredne sezone Brčanske princeze dobit će neka pojačanja, a Gajić najavljuje nova uzbuđenja.

 - Doći će do određenih izmjena u sastavu ekipe naredne sezone. Neke od igračica su se oprostile od kluba i svakako da će klub nadomjestiti njihove pozicije, a također dovesti i još neka pojačanja. Ono što je lijepa novost jeste to da će klub tokom naredne sezone pored učešća u Ligi prvaka i CEV-u, nastupati i u MEVZA-i (Srednjeevropska liga). Čeka nas uzbudljiva sezona s dosta putovanja i mnogo kvalitetnih utakmica - riječi su mlade odbojkašice.

Nedovoljna ulaganja

Smatra da je ženska odbojka zapostavljena u BiH.

- Ulaganja u ovaj sport su nedovoljna, a i status muške odbojke nije ništa bolji - mišljenja je naša sagovornica.

U svojoj karijeri Gajić je osvajala mnogo pehara i medalja, a izdvojila je one najdraže. 

- Pored ovih koje osvajam već tri godine sa svojim sadašnjim klubom, posebno mi je draga zlatna medalja koju sam osvojila sa svojim matičnim klubom ŽOK Gacko u Kupu BiH, 2014. godine. Za svoj veliki uspjeh smatram osvajanje prvog mjesta na izboru za najboljeg sportistu RS za proteklu godinu, što sam postigla uz podršku svog kluba - kaže Gajić.

Nezaboravno putovanje

Od anegdota koje pamti izdvojila je putovanje na pripreme reprezentacije BiH koje su se odvijale u Brčkom dok je nastupala za Gacko.

- Krenuli smo na put minibusom, ali zbog poplava koje su tada zahvatile područje BiH, bili smo prinuđen putovati zaobilaznim putevima. Jednim dijelom puta prebacili smo se traktorom koji je naš trener pronašao jer nije bilo drugog načina da pređemo taj dio puta. Ukrcali smo se na prikolicu traktora sa svim koferima i stvarima i u takvim okolnostima uspjeli i nasmijati i na kraju stići na pripreme - priča Gajić.

Njena neostvarena želja je plasman s reprezentacijom BiH na Evropsko prvenstvo.

- Smatram da smo ove godine imali jedinstvenu priliku koju nažalost nismo iskoristili - ističe Gajić.

Prijaju joj komplimenti

Van terena Ana je vedra, komunikativna i vesela djevojka , a zbog svog atraktivnog izgleda važi i za jednu od najljepših sportistkinja u BiH.

- Mislim da ne postoji osoba kojoj ne prija kompliment. Smatram da se cijeni lijepa i uspješna djevojka i dobivala sam komplimente čak i od djevojaka - otkriva kaže Gajić, koja voli gledati tenis, a njen omiljeni sportista je Novak Đoković.

Anin životni uzor je svaka uspješna i samostalna žena, a otkrila nam je i svoje planove za budućnost.

- Trenutno privodim kraju Fakultet političkih nauka, nakon čega ću nastojati i sama da se ostvarim kao takva. Prije okončanja karijere možda se okušam i u inozemstvu, a nakon toga da se ostvarim u najvećoj životnoj ulozi kao majka - zaključuje Gajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.