KARIJERE

Marijana Savić: Zadovoljna sam pruženim partijama i želim još više napredovati

Rođena Sarajka igra na poziciji libera

Jasmin Alibegović

31.5.2019

Savić: U dresu BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Odbojkašica Marijana Savić (25) članica je Banjaluka Volej. Rođena Sarajka igra na poziciji libera, a ljubav prema odbojci gaji još od djetinjstva.  

- Od samog početka sam zavoljela treninge i druženje koje ovaj sport sa sobom nosi. Tokom godina sam sve više uživala u takmičenjima, treninzima i putovanjima što je utjecalo da se zadržim u odbojci, a kasnije pomalo počnem da se bavim i odbojkom na pijesku. Odbojka je timski sport, zahtijeva saradnju, toleranciju, kompromis, borbenost, istrajnost i izdržljivost. Smatram da imam dovoljno prostora da se iskažem u odbojci, a istovremeno i uživam - kaže Savić.

Potom se osvrnula na proteklu sezonu banjalučkog kluba.

- Još uvijek nisam definitivno sumirala utiske po pitanju ove sezone mada sam zadovoljna pruženim partijama. Žao mi je što nismo postigli zacrtane ciljeve, ali više faktora je utjecalo da u završnici pružimo lošije partije u odnosu na prvi dio sezone - ističe Savić, kojoj je najdraža medalja ona kada je banjalučki klub ušao u Premijer ligu BiH.

Dodaje da je još rano govoriti o pojačanjima kluba za narednu sezonu.

- To je stvar uprave i vjerujem da će oni donijeti pravu oduku o tome da li je i na kojoj poziciji potrebno pojačati trenutni igrački kadar. Konkretne ciljeve također još uvijek nismo postavili, ali ne sumnjam da će akcenat biti na utakmicama Regionalne lige - naglašava Savić.

Ukorijenjen problem 

Smatra da je ženska odbojka definitivno zapostavljena u BiH.

- Zapostavljena je s aspetka ulaganja sredstava, gledanosti, prisustva u medijima. Zaista mislim da zaslužuje više prostora u BiH. Uvijek me oduševi kad vidim da se neko istinski bori da se popnemo stepenicu više. Diskriminacija žena u bh. sportu je poseban problem koji je ukorijenjen u našoj tradiciji, kulturi i mentalitetu - smatra Savić.

Njen najveći uspjeh je taj što je zaigrala u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za EP. Nažalost, naša selekcija nije se uspjela plasirati na smotru najboljih na Starom kontinentu.

- Utakmica protiv Rumunije ostavila je jak utisak na mene. Plasman na EP bi bh. odbojku podigao na viši nivo, ali sad je suvišno o tome govoriti. Vjerujem da će reprezentacija BiH pokazati kvalitet koji posjeduje u svojim redovima i napraviti rezultatski iskorak u narednom periodu, naravno, uz odgovarajuću podršku - kaže bh. odbojkašica.

Ističe da je zanimljivih momenata na terenu bilo mnogo.

- Ne mogu sad nešto izdvojiti, ali nije rijetkost da se tokom utakmice nasmijemo nekim padovima i promašenim loptama, zamijenimo mjesta i šta sve ne - riječi su mlade odbojkašice. 

Uskoro magistrica

Osim odbojke, Marijana prati i ostale sportove.

- Volim fudbal, košarku a u posljednje vrijeme pratim i rukomet. Najviše se trudim da ispratim lokalne klubove, volim ići na utakmice i navijati. Najviše me odmara druženje s prijateljima i porodicom, šetnje, knjige, a kada nađem vremena volim pogledati i dobar film ili seriju - otkriva Savić.

Van terena, Marijana je zaposlena u jednoj kompaniji koja se bavi ljudskim resursima, a nije zapostavila ni obrazovanje.

- Tome posvećujem najveći dio svog vremena. Diplomirala sam psihologiju na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci 2016. godine i upisala master studije. Još nekoliko ispita, pa se nadam da ću i to privesti kraju. Posao, treninzi i fakultet zajedno zahtijevaju mnogo energije - ističe rođena Sarajka.

Zbog svega što radi, ponekad je nailazila na nerazumijevanje okoline.

- Bilo je osuđivanja i nerazumijevanja kad sam jurila na treninge, ustajala rano da učim, volontirala, radila i ostalo. To je posljedica različitih životnih ciljeva i sad mi je drago što je tako. Bilo je i onih koji su prosto smatrali da imam sreće, zanemarujući koliko je mog truda uloženo u svaki pojedinačni uspjeh - naglašava Savić.

Želi napredovati

Zbog svog izgleda Marijana privlači pažnju mnogih muškaraca, a kao i svakoj djevojci, komplimenti joj prijaju.

- Iskreni i pristojni komentari me uveseljavaju i ne smetaju mi. Ne volim kad prelaze granicu pristojnosti, a do sad nisam imala nekih značajnih problema. Nisam nikad razmišljala o konkretnoj crti koja me privlači kod muškaraca, ali recimo da su mi veoma važne iskrenost, empatija, razumijevanje - kaže zgodna odbojkašica, koja životne uzore pronalazi u običnim ljudima oko sebe.

Otkrila nam je i planove za budućnost.

- Želim da nadograđujem sebe, usavršavam se i napredujem na svim poljima te da nastavim da se bavim onim što volim, kao i do sad - zaključuje Savić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.