KARIJERE

Monika Išpanović: Rukomet me oduvijek ispunjavao i činio sretnom

Zadovoljna svojim učinkom u klubu

Jasmin Alibegović

1.6.2019

Išpanović: Dugo u sportu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Rukometašica Monika Išpanović članica je ŽRK Goražde, kluba koji se takmiči u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Borbena, brza, spretna i efikasna rođena Zrenjaninka za kratko vrijeme osvojila je srce goraždanske publike. Rukomet se počela baviti u 3. razredu osnovne škole.

Uzbuđena i uplašena

- Rukomet sam počela trenirati u ŽRK Lehel Mužlja na prijedlog mame i drugarica s kojima sam se družila koje su također počele trenirati pa su privukli i mene i sestru. Od samog početka rukomet me je ispunjavao i činio sretnom - kaže Išpanović.

Išpanović je vrlo brzo došla do prve ekipe, a ubrzo joj je i stigao poziv da nastupa za mlađe kategorije reprezentacije Srbije.

- Prvi meč u prvom timu sam šutirala samo penale bila sam uzbuđena i uplašena, ali poslije sve je došlo na svoje s nepunih 15 godina ušla sam u prvu postavu prve ekipe. Za dobre rezulate u mlađim kategorijama i seniorskom timu bili su zaslužni treneri Balić Mihalj i Dragan Lazarov - ističe Išpanović.

Od 2013. godine Išpanović je nastupala za ŽRK Proleter Zrenjanin, gdje je provela pet lijepih godina i s tim klubom ostvarila je plasman u najviši rang takmičenja Super ligu Srbije. Nakon toga uslijedio je transfer u ŽRK Goražde, čiji dres i danas s dosta uspjeha nosi.

Pozitivna atmosfera

- Moje ambicije su da sa ŽRK Goražde izađem na evropsko takmičenje jer ove godine slavimo 40-ti rođendan postojanja kluba. Zadovoljna sam svojim učinkom, ali uvijek može bolje. Atmosfera u ekipi je pozitivna, ali i profesionalna i na visokom nivou - naglašava Išpanović koja igra na poziciji srednjeg beka.

Ističe da je vrlo bitna psihička priprema i da sebi stalno postavlja nove ciljeve.

- Kada počne meč sve prestaje oko nas, sva koncentracija upućuje se na tu trenutnu situaciju sve dok se utakmica ne završi. Rukomet je grub sport, a u današnje vrijeeme ženski sport se dosta stavlja sa strane. Ja volim ovaj sport, ali se ne ugledam na druge nego sama sebi postavljam nove ciljeve, koje se trudim ostvariti - kaže Išpanović, kojoj je omiljeni rukometaš Nikola Karabatić.

Licencirani trener

Osim što je uspješna rukometašica, Monika nije zapostavila ni obrazovanje.

- Diplomirala sam za licenciranog rukometnog trenera i apsolventkinja sam Fakuleteta za sport i fizičko vaspitanje u Novom Sadu. U svemu su mi najveća podrška roditelji, sestre i naravno i moj momak koji se trudi pratiti svaku moju utakmicu - otkriva Išpanović.

Van terena Monika je opuštena i društvena, a svojom ljepotom privlači pažnju mnogih muškaraca.

- Dosta dugo sam u sportu i srećem se s puno osoba tako da sam se do sada već navikla na to. Mogu reći da mi imponuje u svakom slučaju. Kod muškaraca mi je najbitnije da bude kulturan i pažljiv i naravno volim sportske tipove - zaključuje Išpanović te mladima poručuje da se bave sportom i da sebi postavljaju uvijek nove ciljeve, jer samo trud i rad donosi uspjeh.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.