KARIJERE

Natalija Filipovac: Ostalo mi je još da zaigram u dresu reprezentacije BiH

Zadovoljna svojim učinkom u klubu

Jasmin Alibegović

2.6.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Mlada odbojkašica Natalija Filipovac (24) s dosta uspjeha nastupa za OK HE na Drini iz Višegrada. Rođena Užičanka igra na poziciji libera, a ljubav prema odbojci gaji još od djetinjstva.  

- Odbojku sam počela pratiti kao mala, odlazeći na utakmice s porodicom. Tada mi se javila želja da treniram ovaj sport i 2003. godine sam i upisala odbojku. Odbojka je sport za žene, i tada sam smatrala da je to pravi izbor za mene, a danas shvatam da nisam pogriješila. U to vrijeme kada sam počela trenirati odbojkom se bavilo i desetak djevojčica iz mog razreda, a to je bio i dodatni razlog za treniranjem - priča Filipovac.

Ekspresan povratak

Višegrađanke bez izgubljene utakmice osvojile titulu prvaka RS i ekspresno izborile povratak u Premijer ligu BiH, a naša sagovornica zadovoljna je svojim učinkom u klubu.

- Zadovoljna sam svojim doprinosom klubu, nadam se da će zadovoljstvo biti obostrano, kako do sada, tako i narednih godina. O planovima u PLBiH još je rano govoriti tek su se slegli utisci od osvajanja titule. Nadamo se da ćemo ostati u istom ili bar sličnom sastavu, a ako bude bilo potrebe za pojačanjima vjerujem da će se klub o tome pobrinuti. Očekivanja samim ulaskom su zasigurno ostanak u PLBiH, a već narednih godina ambicije će biti veće, i bolje plasiranje na vrhu tabele - kaže Filipovac kojoj je upravo posljednja medalja i najdraža jer je dokaz uspjeha njenog kluba.

Smatra da je odbojka, kako ženska, tako i muška dosta zapostavljena u BiH.

- Ne vidim razlog zbog čega je to tako, nadam se da će se situacija popraviti u budućnosti. Imamo dosta kvalitetnih igrača/ica koji mogu dosta toga pokazati i predstaviti BiH u najboljem svjetlu što se odbojke tiče - isitče naša sagovornica, koja je najveći uspjeh postigla u sezoni 2016./17 kada je s ekipom Jahorine sa Pala osvojila prvu ligu RS-a i iste te godine bila proglašena među deset najboljih sportista općine Pale (8. pozicija).

Osnovna pravila

Mlada odbojkašica voli gledati muške kolege.

- Muška odbojka je dosta brža i jala od ženske. Omiljeni igrač mi je libero Grebenikov (Grebennikov) , koji nastupa za Trentino (Italija). Volim njegov način igre, posjeduje sve kvalitete koje jedan igrač na toj poziciji treba da ima - otkriva Filipovac.

Potom se pristjetila jedne zanimljive anegdote.

- Na jednoj utakmici 2007.godine svi smo plakali jer je sudija rekao da ja kao libero ne mogu biti kapiten. Tada smo mislile da je kraj meča, nismo znale ni osnovna pravila, a danas se toga rado sjetimo i nasmijemo - priča nam opuštena djevojka s dobrim smislom za humor.

Studira ekonomiju

Natalija ima jednu neostvarenu želju kada je odbojkaška karijera u pitanju.

- Od svih postignutih uspjeha ostalo mi je još da zaigram u dresu reprezentacije BiH, i tada bi to bila jedna kompletna odbojkaška karijera - naglašava Filipovac.

Osim što je uspješna odbojkašica, Natalija je i studentica četvrte godine Ekonomskog fakulteta na Palama.

- Želja mi je bila upisati DIF ili nešto oko prostornog uređenja, ali u posljednji momenat odluka je bila ekonomija, možda najviše zbog činjenice da su danas ekonomisti traženi za posao. Od odbojke se sigurno ne može živjeti, bar ne u Višegradu. Zato i težim završiti fakultet, nikada se ne zna kada se može osloboditi radno mjesto - podcrtava Filipovac.

Prijaju joj komplimenti

Zbog svog atraktivnog izleda Natalija mami uzdahe mnogih muškaraca. Smatra da geni i treniranje imaju utjecaja za vitku liniju.

- Svaka od nas nastoji dovesti svoj izgled onako kako smatra da je najbolje za nju. Naravno da mi prijaju komplimenti takve vrste, na svaku poruku i komentar koji dobijem odgovorim osmijehom i porukom zahvalnosti. Postoje i oni koji me nasmiju upućenim komplimentima, tako da se za sada dobro nosim - kaže zgodna odbojkašica.

Kod muškaraca joj nije presudan fizički izgled.

- Muškarac koji bi mene privukao mora imati ljudske kvalitete, da razumije mene i moje potrebe, i svakako neizostavan smisao za humor. Ja to cijenim, izgled se svakako godinama mijenja - ističe naša sagovornica.

Otkrila nam je i svoje planove za budućnost.

- Za uspjeh je potrebno dosta truda i odricanja, ali se svako zalaganje isplati. U skorijoj budućnosti planovi su mi da završim fakultet, nađem posao i da odigram još nekoliko dobrih sezona odbojke - zaključuje Natalija Filipovac, kojoj je porodica najveća životna podrška.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.