ASOVI

Tjeri Omejer završio karijeru: U penziju otišao s nestvarnih 49 trofeja

U očaj bacao sve hrvatske zvijezde

Omjer: Osvojio sve što se moglo osvojiti. AFP

Avaz Sport

7.6.2019

Legendarni francuski rukometni golman Tjeri Omejer (Thierry Omeyer) završio je karijeru. Jedan od najvećih golmana svih vremena ovog sporta odigrao je u četvrtak navečer svoju posljednju utakmicu.

Omjer je u 43. godini branio za PSG protiv Sesona (32:23), a u spomenutoj utakmici pariski klub proslavio je svoju šestu titulu šampiona Francuske.

Profesionalnu karijeru Omejer je započeo kao 18-godišnjak u Selestatu, u kojem je u jednoj sezoni imao 50 posto odbrana, što je privuklo pažnju najboljih francuskih klubova. 

Uzeo ga je Monpelje, za koji je igrao od 2000. do 2006. te još jednom kratko od 2013. do 2014. godine. U međuvremenu je sedam godina branio u Kilu, a od 2014. godine bio je u PSG-u.

Nevjerovatni 43-godišnji Omejer u penziju odlazi s nestvarnih 49 trofeja. 

S Montpeljeom ih je osvojio 14, s Kilom 15 i s PSG-om 11. Bio je četiri puta prvak Evrope i 16 puta prvak Njemačke i Francuske, ali hrvatski navijači najviše ga pamte po epskom rivalstvu s francuskom reprezentacijom. 

Od 358 utakmica za Francusku, s kojom je osvojio pet svjetskih, tri evropska i dva olimpijska zlata, Omejer se bezbroj puta sastajao s Hrvatskom i u očaj bacao sve hrvatske zvijezde, od Metličića i Balića do Duvnjaka i Cindrića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.