KRALJICA SPORTOVA

Alisa Bečić: Cilj mi je ispuniti normu za Evropsko prvenstvo

Članica Atletskog kluba Sarajevo najavila kraj karijere

Bečić: Ni u snu nije mogla sanjati da živi u BiH. Arhiv

Jasmin Alibegović

11.6.2019

Atletičarka Alisa Bečić rođena je u Sloveniji, a prije nekoliko godina odlučila se vratiti u zemlju gdje su rođeni njeni roditelji te karijeru nastaviti pod zastavom Bosne i Hercegovine. Danas je Bečić članica Atletskog kluba Sarajevo i sigurno prvo ime ženske atletike kod nas. Njen glavni motiv za dolazak u BiH bio je uspjeh.  

Sarajevo ima dušu 

- Uvijek sam znala da mogu nešto više dati i da mogu bolje od 57 sekundi, a jedan od glavnih motiva su bili roditelji. Sarajevo ima dušu i ovdje sam zaista sretna jer sam našla svoj mir. Eto, upoznala sam i momka, za kojeg se najesen, ako Bog da, trebam udati. Kupila sam stan i nisam ni u snu mogla sanjati da živim u BiH. Drago mi je što sam tu među svojim narodom i fino mi je - kaže Bečić.

Potom se dotakla i uvjeta treniranja u Sloveniji i BiH.

 - Na početku, kada sam došla ovamo, imala sam loše uvjete treniranja i samo pomoć od roditelja, ali onda su s rezultatima došle finansije, pripreme, stipendija i novac, što je bio glavni uvjet za uspjeh. Tako su se sve kockice složile. U Sloveniji bi mogla uspjeti, ali nisam imala finansijske podrške. I tamo mi je bilo lijepo, jer sam ipak tamo rođena, ali sad sam ovdje i imam dobre uvjete - ističe atletičarka.

Dobar tim 

Iskusna atletičarka nedavno je promijenila i trenera.  

- Sad mi je trener Irvin Tahmaz. Za dva mjeseca, zimus smo u dvorani postigli lijepe rezultate. Približili smo se državnom rekordu na 400 metara. On mi stvarno pomaže i ulaže u mene i mislim da je on najbolji trener do sada. Jako smo dobar tim. Tu je i Vahida Kozić, koja mi stvarno pomože. U klubu smo svi kao jedna velika porodica. To je drugi dom i voljela bih da ovu godinu lijepo ispratim - naglašava Bečić, kojoj je cilj istrčati lični rekord na 400 i 200 metara.

Bečić iza sebe ima oborene mnoge državne rekorde, a izdvojila je one najdraže.

- Ponosna sam na svaki rezultat koji sam ovdje postigla zato što na početku nisam imala uvjeta i spustila sam se odmah ispod 57 sekundi, što je meni bio i glavni cilj. Najviše se ponosim svojim dvoranskim rekordima koje je u to vrijeme i za te uvjete jako teško obarati i izdvojila bih prvo mjesto na Evropskom timskom prvenstvu. To je bio jako lijep doživljaj i rezultat. Također, bile smo državne prvakinje ekipno, čime smo nakon 15 godina vratili titulu i bilo mi je veoma drago - ponosno kaže bh. atletičarka.

Vjera u sebe

Zbog zdravstvenih problema, bila je primorana jedno vrijeme odsustvovati sa staze, ali se uspješno vratila i spremna je za nove izazove.

- To je bio jako težak period za mene. Posebno kada sam dobila paralizu lica prošle godine u martu, kada sam bila najbolje spremna u životu. Veoma mi je teško palo i plakala sam mjesec i po. Onda sam sebi rekla: Alisa, ti to možeš, ti si sposobna i prešla si mnogo gorih stvari. Fokusirala sam se svaki dan na trening. Svaki dan i sat je bio za sebe. Također, vjera u sebe, snaga i podrška roditelja, momka, trenera bila je od velikog značaja - priča Bečić.

Smatra da je kraljica sportova zapostavljena od države.

- Nažalost, zapostavljena je. Prvo nemamo finansijske podrške da bi omladina mogla uspjeti. Mislim da se dosta radi na tome, ali to nije dovoljno i treba da nam više država pomogne. Da bi to sve bilo bolje, treba se ulagati više u kluboove - ističe bh. atletičarka.

Raduje se mitingu u Zenici 12 juna.

- Ulaz je besplatan i pozivam sve zainteresirane da dođu. To će biti moja prva trka u ovoj sezoni, a poslije toga ide ekipno prvenstvo, a onda slijedi međunarodni miting u Sarajevu - kaže naša sagovornica.

Kraj karijere

Ne krije da razmišlja o kraju karijere.

- Odlučila sam ove godine završiti karijeru. Međutim, još imam taj upitnik. Ako bude dobra sezona, rekla sam još jednu godinu. Ako bih se približila normi za Evropsko prvenstvo, onda bi se odlučila za ostanak još jednu sezonu - kaže Bečić.

Ističe da se sada fizički najbolje osjeća.

- Ja se sada najbolje osjećam, najbolje treninge u životu radim. To je ta sreća u nesreći. Kada sam se tri godine borila sa bolešću, to što sam tada izgubila, sada sam dobila u ovim 'starim' danima. Tako da moji mišići i kosti još nisu izmoreni i mislim da ja mogu još dati - smatra iskusna atletičarka.

Izdvojila je i najdraže medalje.

- Dvostruka državna prvakinja na 400 i 200 metara, pogotovo što je to bilo kad sam došla u BiH. To su medalje koje ću pamtiti i one posebno vise na zidu, kao i taj ekipni uspjeh sa klubom - otkriva Bečić.

Samoj sebi konkurencija

Njena neostvarena želja je norma za Evropsko prvenstvo.

- Samo još to da ispunim i onda mogu reći da sam se stvarno potrudila i došla do svog cilja. Uvijek mi je bio cilj EP i uvijek sam skromno gledala. Mislim da je ta norma dostižna - smatra Bečić.

Na konkurenciju nikada nije gledala.

- Uvijek sam govorila da sam samoj sebi konkurencija. Kada stanem na stazu, za mene ne postoji niko. Znači samo staza, startna linija i cilj. To je borba na stazi sa samim sobom. Lično smatram da u BiH nemam konkurencije - ističe hiperaktivna bh. atletičarka, koju najviše odmara druženje s porodicom i šetnja u prirodi.

Otkrila nam je i tajnu uspjeha.

- Za uspjeh su bitni pravilna ishrana, odmor poslije treninga i da se izoliraš od sve negative oko sebe. Tu naravno spada i vitaminizacija, koja dosta pomaže. Samo rad, red i disciplina dovode do uspjeha - zaključuje Bečić, kojoj su atletski uzori Slovenka Brigita Langerholc i Amel Tuka, za kojeg kaže da je divan čovjek, pozitivan i pravi pokazatelj da samo rad, red i disciplina dovedu do uspjeha.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.