ZAPALJENA BAKLJA

U Jajcu svečano otvorene Sportske igre mladih BiH

Veliki broj mališana okupio se na sportskim borilištima

E.Crnkić

12.6.2019

Jajce: S otvaranja SIM BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Svečanom ceremonijom paljenja baklje danas su u Jajcu otvorene Sportske igre mladih, odakle je poslana poruka mira, prijateljstva, tolerancije i zajedništva i označen početak još jedne sjajne SIM sezone devete po redu u BiH. 

Nakon ceremonije svečanog otvorenja, najmlađi učesnici mali su priliku takmičiti se u različitim sportovima. Za sve generacije posjetilaca večeras će biti upriličen koncert kultnog bh. benda "Crvena jabuka", a nakon toga i raskošan vatromet.

Prihvatanjem pokroviteljstva ove manifestacije, Općina Jajce se pridružila Zagrebu i Novom Sadu, kao regionalnim centrima otvaranja Sportskih igara mladih.

- Presretan sam što je naš grad dobio domaćinstvo ovako jednog značajnog događaja u BiH za djecu. Vjerujem da će biti puno pozitivne priče poslije ovih igara, da ćemo ponijeti jako lijepe uspomene, ali i iskustvo iz Jajca - rekao je općinski načelnik Edin Hozan.

U sve aktivnosti uključena su podjednako djeca sa i bez poteškoća u razvoju te su od prošle godine u raspored takmičenja uvedena i UNIFIED takmičenja u saradnji sa Specijalnom olimpijade gdje se mališani sa i bez poteškoća zajedno u timu bore za titulu najboljih u svom gradu te na velikom finalnom takmičenju, za titulu najboljih u državi.

Cilj je, kroz potpuno besplatna takmičenja i putovanja, omogućiti djeci iz čitave Bosne i Hercegovine da pokažu svoja sportska umijeća, da upoznaju djecu iz drugih krajeva, te da imaju djetinjstvo kakvo zaslužuju.

- Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam došao na ovu svečanost. Svi dobro znamo da se škole završavaju s nastavom, mnogoj djeci će faliti škola, ali iskreno se nadam da će imati zabavno ljeto - istakao je direktor Misije Američke agencije za međunarodni razvoj USAID Piter Dafi (Peter Duffy), koji je upalio plamen s najboljim osnovcima iz četiri osnovne škole iz Jajca

Takmičenje će se igrati u dvije starosne kategorije, a to su nogometno takmičenje za 2004. godište i mlađe "Coca-Cola Cup", nogometno takmičenje za 2008. godište i mlađe "Poli Cup", takmičenje u košarci za kategoriju 2003. godište i mlađe "Kinder+Sport Cup", dok odbojkaško takmičenje "Plazma Cup" i rukometno takmičenje "Podravka Cup" igraju dječaci i djevojčice 2004. godišta i mlađi.

Sva takmičenja bit će održana u Gradskoj sportskoj dvorani u Jajcu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.