KVALIFIKACIJE

Historijski dan za rukometne "Zmajeve": Evo kako možemo do Evropskog prvenstva

Naša selekcija gostuje kod Češke

Zakomplikovali situaciju porazom od Bjelorusije. Arhiv

Piše: N. C.

16.6.2019

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon poraza od Bjelorusije (25:31) u utakmici petog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo večeras gostuje kod Češke (18 sati).  

Prema MOZZART kladionici domaćini su favoriti u ovom okršaju. Kvota na pobjedu Češke iznosi 1,30, na remi 9,00 dok se na trijumf naše selekcije nudi kvota od 4,40.

Situacija se uoči posljednjeg kola zakomplikovala, ali daleko od toga da je beznadežna.“Zmajevi“ još uvijek mogu završiti i na prvom mjestu u Grupi 5, što je malo vjerovatno, ali i otići na Euro kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Ukoliko BiH ne bude poražena od Češke, naći će se na smotri najboljih evropskih rukometnih selekcija. Međutim, ako snažna Češka savlada „Zmajeve“, nekoliko je scenarija koji garantiraju izabranicima selektora Bilala Šumana plasman na EP.

U slučaju poraza, BiH bi imala svega dva boda u poretku trećeplasiranih ekipa, s obzirom na to da se brišu bodovi osvojeni protiv posljednjeplasiranih selekcija u grupama, u našem slučaju protiv Finske. 

Tada bismo osluškivali rezultate s drugih mečeva a potrebno nam je da Poljska na svom terenu dobije Izrael, a Island Tursku a trebao bi nam i poraz Italijana od Mađarske te pobjeda Latvije protiv Holandije i Crne Gore nad Ukrajinom.

Ovakvi ishodi mečeva šestog kola bi nam donijeli mjesto među četiri najbolje trećeplasirane ekipe ukoliko izgubimo protiv Češke, ali „Zmajevi“ remijem protiv Češke mogu otkloniti sve dileme.

- Odbrana i golmani moraju dati mnogo više. Imali smo priliku da jednim bodom riješimo sve i direktno se plasiramo na Euro, a sada imamo još jednu šansu. Pokušat ćemo, ali ne bih o kalkulacijama u zadnjem kolu, jer je sve moguće – rekao je Šuman.

Zasad su plasman na EURO 2020 kroz kvalifikacije osigurali: Njemačka, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Latvija, Mađarska, Danska, Rusija, Portugal i Francuska. Ranije su to pravo stekli aktuelni evropski šampion Španija, te domaćini Austrija, Norveška i Švedska. Dakle, slobodno je još deset mjesta na Evropskom prvenstvu na kojem će po prvi put u historiji učestvovati 24 reprezentacije. 

Evropsko prvenstvo igrat će se od 9. do 26. januara 2020. godine u Beču, Gracu, Trondhajmu, Geteborgu i Štokholmu. Žrijeb grupa za EURO 2020. održat će se 28. juna u 18:45 sati u Beču.

Kvote za online igru te čekaju u Mozzartu! Registriraj se na sajtu, uplati na račun (putem Klikera, xBona, banke ili na drugi način) i pridruži se pobjednicima!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.