EKSKLUZIV

Nikola Prce za "Avaz": Hvala majci Dragi što je sestru i mene izvela na pravi put

Nikad stvarno nisam o tome ni pričao, izgubio sam oca kada sam imao osam godina i praktično ne znam šta znači imati i drugog roditelja

Prce: Dok se osjećam dobro i dok tijelo sluša, zašto ne igrati?. Arhiv

Er. BIJEDIĆ

21.6.2019

Dan poslije sarajevskog slavlja plasmana na Evropsko rukometno prvenstvo u Austriji, Norveškoj i Švedskoj 2020. godine, junak naše reprezentacije, iskusni Nikola Prce (31. avgusta puni 39 godina) je stigao na Bivolje Brdo kod Čapljine. 

Tamo je posjetio majku Dragu i sestru Karolinu, a nakon toga se zaputio u Rijeku po ženu Nikolinu i kćerku Lauru. Nikola je veoma rano, sa osam godina, ostao bez oca Karla, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Plaža s hladom

- Nikad stvarno nisam o tome ni pričao. Tad sam imao samo osam godina, teško da sam bio i svjestan svega. Tek kasnije sam shvatio. Ali teško je jer, ustvari, ne znam kako je imati oca. Ja sam imao i oca i majku u majci Dragi.

Poslije toga je počeo taj nesretni rat i sigurno da nije bilo lako majci sa mnom i sestrom Karolinom, ali, hvala Bogu, izvela nas je na pravi put i mogu joj samo zahvaliti na tome, jer to tad nije bilo lako s dvoje male djece – priča Nikola.

Njegova druga obavezna destinacija prethodnih godina je Rijeka, odakle je njegova supruga Nikolina (djevojačko prezime Kovačić), inače uspješna bivša odbojkašica, internacionalka i reprezentativka Hrvatske. S njom je tokom Nikolinih obaveza za reprezentaciju i 14-mjesečna kćerka Laura.

- Idem po njih u Rijeku pa na odmor. Prije je bilo drukčije jer smo bili sami i onda možeš gdje hoćeš i kako hoćeš. Sad je to malo drukčije s malom Laurom.

Moramo se prilagoditi tome i tražiti neka mjesta koja su za porodicu prihvatljivija, da ima sadržaja za dijete i da su plaže s hladom. Ali sigurno da ćemo biti negdje na Jadranu, na potezu od Splita do Rijeke – govori Prce.

Uskoro puni 39 godina, a na pitanje koliko će još igrati, odgovara jednako još od 2015. godine.

 - Dok se osjećam dobro i dok tijelo sluša, zašto ne igrati? Jer na terenu se osjećam najbolje i tu najviše mogu pomoći – ističe Prce.

Sportski trener

On je među nekoliko naših rukometaša koji su upisali Fakultet za tjelesni odgoj i sport u Tuzli - smjer sportski trener.

 - Sigurno da mi je u planu u budućnosti raditi nešto u vezi s rukometom, ali vidjet ćemo šta konkretno – zaključio je Nikola Prce.

Česi su me podsjetili na Island 

Posljednja dva meča reprezentacije su bila dva potpuno različita lica.

- S Bjelorusijom stvarno to nije bilo to, nije bila dobra ni odbrana, ni napad, stvarno ništa. Ni sa Česima nije bilo dobro kući, ali smo opet imali to opravdanje katastrofalno organiziranog puta između dvije utakmice. Utakmica s Česima u Ostravi me podsjeća na Island.

Gostovali smo, oni su bili favoriti, znali smo da imamo neke kombinacije, ali smo htjeli probati da sami to riješimo. Jer znamo da možemo igrati sa svima, ali je pitanje bilo samo kako se postaviti. Dali smo sve od sebe i na kraju nam nema ko šta zamjeriti – ističe Prce.

Bože, pomozi sa zdravljem

U baraž utakmicama s Islandom za SP u Kataru 2015. je briljantnom igrom odveo našu reprezentaciju na turnir, a slično je ponovio i u Češkoj. Međutim, na SP-u je, kako kaže, bio na nekih 50 posto, zbog povrede koju je dobio nekoliko mjeseci prije Katara.

 - Taj oporavak je bio više nasilu. Trebalo je raditi operaciju pa smo je nekako izbjegli i uspio sam se upisati na SP-u iako to nije bilo to. Sad ćemo vidjeti, Bože pomozi da sve bude dobro sa zdravljem. Ovo je još jedna moja velika želja, kao i cijele ekipe, da odigramo to Euro i probamo nešto napraviti na njemu – priželjkuje Prce.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.