INTERVJU

Zvonko Marić: Iz Bosne se moraju istjerati kalkulanti i manipulatori

Iza farse na sjednici stoje osobe koje bi i dalje da prave dugove, a da nizašta ne odgovaraju, ističe Marić

Marić: Izabrati legalno rukovodstvo. Arhiv

Piše: E. Jasenković

5.7.2019

"Sjednica u pokušaju", kako bismo mogli opisati skup koji je održan u ponedjeljak, a na kojem je osujećeno nastojanje pojedinaca da na mala vrata među članove Skupštine uvuku osobe koje nemaju nikakve veze s klubom, bila je najbolja ilustracija haosa koji vlada u Košarkaškom klubu Bosna. 

Jedan od rijetkih delegata koji je bio i priseban i principijelan da reagira te da zaustavi ovu farsu, bio je Zvonko Marić.

Nekadašnji košarkaški trener, poznati novinar te aktuelni poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, shvatio je šta se pokušava uraditi na sjednici "Studenata" i to je presjekao...

Nevješta farsa 

- Onakva farsa se morala prekinuti, da mi je samo znati ko se sjetio da na sjednici nama, nepoznatim ljudima dijeli nekakve formulare za članstvo u Skupštini, to jeste skandalozno. Mislim da to nigdje ne postoji na svijetu.

Zato je moja reakcija bila jedino logična, ko god je normalan, odbio bi da učestvuje u jednoj takvoj farsi, istina nevještoj. Njihova namjera uvreda je za ljudsku inteligenciju - kaže Marić za naš list.

Šta se, prema Vašem mišljenju, krije iza takvog postupka?

- Iza toga stoje pojedinci koja bi i dalje da prave dugove i nizašta da ne odgovaraju, a da ih neko drugi pokriva. Njima nije bitan ni interes ni Bosne ni Royala, već isključivo vlastiti.

Kad ste Već spomenuli Košarkaški klub Royal, jeste li Vi, kao član Skupštine KK Bosna, ikada bili upoznati o podacima ko sve sjedi u Upravnom odboru Royala, odnosno ko vodi klubu kojem je dozvoljeno da koristi ime i grb prvaka Evrope? 

- Pojma nemam, zaista, taj nam podatak nije prezentiran na Skupštini. No, ko god da su, oni nisu legitimni predstavnici KK Bosna, jer ni sama Skupština nije registrirana na ispravan način. Znam da se ljudi okreću od kluba, jer su prepoznali ispraznu retoriku i ne žele da doprinose daljnjoj agoniji.

A kako komentirate optužbe da Bosni "niko ne želi pomoći", u kojima su glavne mete Kanton, Grad, sarajevske općine...? 

Stav stručnjaka

- Nije tačno da niko ne želi pomoći nego, kao osoba koja je dobro upućena u situaciju s obje strane, pouzdano znam da niko neće da primi ljude koji su kompromitirani u košarci. S njima niko neće da razgovara. I to nisu predrasude nego pouzdane informacije o tome šta se dešava.

Kakav stav Vi zastupate, imate li prijedlog kako izaći iz ove krize?

- Podržavam ono što kažu stručnjaci, a to je, za početak, da se vrati legalnost Skupštini, izabere legalno i legitimno rukovodstvo, da se dovedu zdrave snage, a otjeraju svi manipulatori i kalkulanti koji su doveli do ovog stanja.

I jedini cilj sjednica koje se sazivaju jeste da se napravi bajpas na prelazu od duboke krize do nove agonije.

Zapostavljeni domaći igrači

Marić smatra da je kriza KK Bosna počela davno, a da je ovo samo finale agonije. Sve je krenulo nizbrdo kad je klub počeo zapostavljati svoje, a dovoditi neprovjerene igrače sa strane.

- Kao jedna ilustracija, neka vam posluži podatak da je iz kompletne juniorske generacije, koja je bila prvak Bosne i Hercegovine, samo moj sin (Sindis Demić, op. a.) postao prvotimac. Zašto i ostalima nije pružena šansa?

Kroz Bosnu je prošlo više od 200 igrača, na njih su potrošeni milioni, napravljeni ogromni dugovi, a niko nije odgovarao... - kaže Marić.

25 poraza u 26 susreta u Prvenstvu Bosne i Hercegovine nanizao je KK Bosna-Royal i ispao ove godine u niži rang. 

4,95  miliona maraka iznosi dug KK Bosna, dok je partnerski KK Royal za pet godina već stvorio 400.000 maraka dugova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.