RUKOMET

Vansan Grivo: BiH ima bolju ekipu nego što svi mislimo

Grivo: Redovno dolazi u naš glavni grad. Arhiv

Piše: G. ŠUMAR

15.7.2019

Vansan Grivo (Vincent Griveau), trener rukometne reprezentacije Francuske, u ekskluzivnom intervjuu za "Dnevni avaz" osvrnuo se na predstojeće Evropsko prvenstvo 2020. godine, na kojem će njegovi "Trikolori", šesterostruki prvaci svijeta, biti jedan od rivala bosanskohercegovačkim "Zmajevima" u grupi D. 

Grivoa nismo slučajno izabrali za sagovornika, jer je riječ ne samo o vrhunskom rukometnom stručnjaku, prvom saradniku selektora "Trikolora" Didijea Dinara (Didier Dinart), nego i osobi koja je vezana za Sarajevo i BiH, gdje ima mnogo prijatelja.

Traže balans

- U posljednjih nekoliko godina redovno dio ljetnog odmora provedem u Sarajevu, odnosno u Hadžićima i na olimpijskoj planini Igman - kaže Grivo, inače stručnjak za videoanalizu, za naš list.

Kako komentirate našu grupu na završnici Evropskog prvenstva u kojoj su još Norveška i Portugal?

- Pored nas, tu su još dvije ekipe koje će se boriti za vrh. To se posebno odnosi na Norvešku. Mislim da Norvežani u ovom trenutku imaju veoma zreo tim, koji bi u januaru mogao postići dobar rezultat.

I posljednji rezultati Portugala pokazuju da oni napreduju veoma dobro. Portugalci, također, imaju dobru formaciju... Mi još pokušavamo da nađemo dobar balans između starijih i mlađih igrača, koji polako dolaze.

Što se tiče reprezentacije BiH, to je sigurno ekipa koja može iznenaditi svakoga, to su pokazale kvalifikacije. Imate bolji tim nego što svi mislimo.

Selektor reprezentacije BiH Bilal Šuman, ali svi naši reprezentativci, tvrde da je naša grupa i najjača na Euru...

- Dijelim to mišljenje, premda ima još jedna teška grupa.

 Jeste li do sada imali priliku gledati "Zmajeva"?

- Da, ali samo prilikom analize nekih naših protivnika, odnosno u utakmicama koje je reprezentacija BiH igrala s njima. No, tada sam veću pažnju obraćao na naše protivnike, ali sada ćemo svakako obratiti posebnu pažnju i na reprezentaciju BiH.

Poznajete li nekog od bh. reprezentativaca?

- Da, Marka Panića, koji je igrao u Francuskoj. Gledao sam i nekoliko utakmica juniorske reprezentacije BiH, gdje sam zapazio nekoliko dobrih, talentiranih igrača, ali ne znam im imena.

Novi sistem

Može li se Vaš tim na predstojećem EP-u vratiti na tron?

- Naš cilj je plasman na Olimpijske igre. Međutim, činjenica je da naš tim mora još puno da radi, kako bi napredovao i bio na željenom nivou. Predstojeće Evropsko prvenstvo će nam pomoći na tom putu.

Ko su, pored Francuske, favoriti Eura?

- Danska i Norveška su, barem trenutno, najbolje pozicionirane. Međutim, novi sistem takmičenja na Euru je jako kompliciran i ne može osigurati favoritima da se neće sastati prije same završnice.

Zbog toga će sigurno biti iznenađenja, barem što se tiče konačnog plasmana. U svakom slučaju, očekuje nas teško takmičenje.

I reprezentacija Hrvatske također ima velike ambicije...

- Hrvatska, tradicionalno, ima talenatirane dobre igrače, ali mislim da, kao ekipa, nisu u stanju da odigraju jedno veliko takmičenje na istom nivou, što bi im omogućilo odlazak u samu završnicu ili do kraja.

Slično je i kod nas, ne mogu sa sigurnošću reći da negdje nećemo zapeti. Još nismo stabilni ili zreli da u svakoj utakmici, u svakom trenutku, možemo kontrolirati utakmicu i vladati na terenu.

Vardar je izvukao maksimum 

Kako ste Vi vidjeli veliki uspjeh skopskog Vardara, koji je osvojio Ligu prvaka, premda njihovi igrači mjesecima nisu dobivali plaće? 

- Tu ima mnogo stvari, i koje se znaju, i koje se ne znaju. Međutim, to je bila prilika talentiranim igračima da se dokažu. Ne bih pričao o političkoj i finansijskoj strani, ali sa sportskog aspekta, Vardar je bio ekipa koja najbolje znala da koristi sve vrijednosti svojih igrača, za Pariza ili Vesprema.

Jednostavno, Makedonci su znali izvući maksimum iz igračkog kadra kada je to bilo najpotrebnije.

Zaljubljen sam u Sarajevo

Kako Vam se dopada naš glavni grad?  

- Zaljubljen sam u Sarajevo, gdje imam i prijatelje i poznanike. To moram konstatirati zbog tih mojih prijatelja iz Hadžića.

Žao mi je što ovog ljeta zbog profesionalnih obaveza nisam mogao doći na odmor u Sarajevo. Ipak, naredne godine nas očekuju i Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre, tako da imamo puno posla.

ŠKOLA rukometa u bivšoj Jugoslaviji iznjedrila je niz vrhunskih igrača. Oni su me inspirirali i kao igrača i kao trenera, kaže Grivo

medalja osvojila je reprezentacija Francuske na Evropskim prvenstvima, tri zlata i dvije bronze


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.