LEGENDE Uoči 453. tradicionalnih skokova

Lorens Listo pod jednim uslovom više neće skakati sa Starog mosta

Kako je u razgovoru za Fenu kazao Listo, ovo će biti njegovo 20. učešće u takmičenju

Fena
23.07.2019 08:49

Listo: Čuvena mostarska lasta

Foto: Arhiv

Lorens Listo, dvanesterostruki šampion u skokovima s mostarskog Starog mosta, takmičit će se i ove godine na 453. skokovima sa Starog mosta koji će biti održani 28. jula.

Kako je u razgovoru za Fenu kazao Listo, ovo će biti njegovo 20. učešće u takmičenju na skokovima sa Starog mosta, a ukoliko pobijedi to će biti njegova 13. pobjeda, nakon koje će prestati da se takmiči na tradicionalnim mostarskim skokovima.

- Ne znam hoće li biti 13. pobjeda ali ću dati sve od sebe da izvedem što bolja dva skoka, a na žiriju je da odluči da li je to najbolja mostarska lasta. Ja se nadam da je to 13-ta pobjeda, jer bi to značilo prestanak mog aktivnog takmičenja - kazao je Listo.

Naglasio je se za takmičenje sprema tokom cijele godine.

- Zimi idem u teretanu, radim kardio treninge, a s dolaskom lijepog vremena od 15. maja do 1. juna krećem s pripremama, odnosno skačem. Prvo skačem sa manjih visina 10-12 metara, pa 15 metara, a vježbam i sa Starog mosta da se spremim za tradicionalne skokove - kazao je Listo.

Dodao je da nekoliko dana prije samih skokova ne skače.

Kako skokovi sa Starog mosta mogu biti vrlo opasni, Listo kaže da je tokom 20-godišnje takmičarske karijere imao dosta povreda.

- Povreda je bilo dosta, polomio sam tri rebra, povrijedio pršljen, ključnu kost, a povredu glave kad mi natekne oko ili kad mi pomodre prsa i ne smatram značajnijom povredom. To je ljubav, to je jače od bilo kakve povrede. Mi ne skačemo ni za nagradu ni za novac. Prvenstveno, ja barem skačem za prvo mjesto i to je meni život zadnjih 20 godina - istakao je Listo.

Govoreći o planovima za budućnost, kazao je da mu je želja nakon prestanka karijere aktivnog takmičara, da pomogne mladim naraštajima da bi stasali u vrhunske skakače.

- Što se tiče mladih naraštaja, ako nešto ne poduzmemo, neke drastične mjere, doći će do gašenja mostarske laste jer nemamo puno skakača. To je kriv odnos vlasti i političara prema skakačima i klubu skakača u Mostaru - kazao je.

U planu ima da napravi školu skokova za djecu, koja bi radila tokom cijele godine.

- Tokom zime trenirali bi u zatvorenom bazenu a kada bi bile lijepo vrijeme išli bi kod mosta na skakaonicu. Škola bi bila na profesionalnom nivou, a u radu sa djecom bi učestovali i profesori, dolazili bi i skakači, tako da bi mogli da stvorimo vrhunske skakače koji će ići na takmičenja - kazao je Listo.

On je pozvao građane iz cijele BiH da dođu u nedjelju, 28. jula u Mostar i da prisustvuju skokovima.

- Svi koji dođu imat će šta da vide. Bit će dosta skokova, hrabrih mladih ljudi koji skaču, a taj dan će biti i otvorenje Zip-linea pa se mogu spustiti da osjete dozu adrenalina. Ko ne smije skočiti sa Starog mosta može probati zip-line. Leti se ali je sigurno i bezbjedno 100 posto - naglasio je Listo.

Tačan broj učesnika na skokovima u Mostaru još se ne zna jer skakači se mogu prijaviti do 12.00 sati u nedjelju.

- Skakači dolaze s područja bivše Jugoslavije i više ih ima iz regiona nego iz BiH. Dolaze iz Srbije, Crne Gore, Slovenije...Uvijek bude 30-35 skakača na glavu i oko 25 na noge - kazao je Feni Listo, popularna "mostarska lasta".

Tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru bit će održani 28. jula s početkom u 16 sati.

Komentari

NA VRH