NOVAC

Milijarderi iz Dalasa: "Kauboji" skuplji od Reala, Barcelone, Junajteda...

NFL klubovi dominiraju u poretku. AFP

Avaz Sport

24.7.2019

Poznati američki magazin "Forbes" objavio je listu najvrednijih sportskih klubova na svijetu i na prvom mjestu nalazi se ekipa Dalas kaubojsa iz lige američkog fudbala (NFL), čija je vrijednost pet milijardi dolara.

"Kauboji" su četvrtu godinu u nizu na prvom mjestu. U odnosu na 2016. njihova vrijednost je porasla za milijardu dolara. Na drugoj poziciji je još jedna američka ekipa, ali u bejzbolu (MLB liga), Njujork jenkisi, koja je "teška" 4,6 milijardi dolara.  Treći je španski nogometni velikan Real Madrid, koji je procijenjen na 4,24 milijarde dolara.

U top 5 nalazi i Realov rival Barcelona, koja je 200 miliona dolara manje vrijedna od "Kraljevskog kluba". Na petom mjestu je još jedan klub iz Njujorka, NBA košarkaši Niksa (4 milijarde dolara), prenose agencije.

Engleski nogometni velikan Mančester junajted je pao sa drugog na šesto mjesto i njegova sadašnja vrijednost iznosi 3,8 milijardi dolara. Slijede Nju Ingland patriotsi (NFL, 3,8 milijardi), Los Anđeles lejkersi (NBA, 3,7), Golden stejt voriorsi (NBA, 3,5), Njujork džajantsi (NFL, 3,3)... 

U top 50 dominiraju klubovi iz NFL-a (26), na drugom mjestu su bejzbol ekipe (9). Među 50 najbogatijih je i osam nogometnih timova, te sedam iz NBA lige. Trenutno u svijetu postoje 52 kluba u svim sportovima koji su vrijedni najmanje dvije milijarde dolara, dok je to prije sedam godina bio jedino Mančester junajted.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.