AFERE

Bura u boksu: Međunarodni olimpijski komitet suspendirao AIBA-u

AIBA ima i milionske dugove. Arhiv

Avaz Sport

24.7.2019

Skupština Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) je u švicarskoj Lozani, godinu prije početka Olimpijskih igara u Tokiju, odlučila da boks ostaje na olimpijskom programu, dok je Međunarodnu boksersku asocijaciju (AIBA) suspendirala zbog očitih nepravilnosti u radu.

Boks, koji je na programu Igara od 1904. godine, tako ostaje olimpijski sport. AIBA, koja je sa 203 članice treća najveća sportska asocijacija na svijetu, neće moći organizirati kvalifikacije i učestvovati u olimpijskom programu u japanskoj prijestolnici.

MOK-a je odlučio da u Tokiju učestvuje 286 boksera i bokserki u osam muških i pet ženskih kategorija. Za organizaciju kvalifikacijskih turnira za OI u japanskoj prijestolnici već je krajem maja formirana posebna radna grupa, koju vodi Morinari Vatanabe, predsjednik Međunarodne gimnastičke federacije (FIG), prenosi Fena. 

Radna grupa će usvojiti novi olimpijski bokserski kalendar, a kvalifikacije za Tokio 2020. na programu će biti između januara i maja naredne godine. U novembru prošle godine, MOK je zaustavio pripreme AIBA-e za bokserska takmičenja za predstojeće OI.

AIBA je već neko vrijeme u sporu s MOK-om, zbog optužbi za loše suđenje, kontroverzno finansiranje, neadekvatne mjere protiv dopinga i neadekvatno upravljanje organizacijom. AIBA ima 14 miliona eura dugova koje će pokriti Rusi.

Prije tri godine na Olimpijskim igrama u brazilskom Rio de Žaneiru dogodila se sudačka afera na bokserskom turniru nakon koje je 36 sudija i drugih zvaničnika AIBA-e suspendirano zbog navodnih nepravilnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.