FRANCUSKA

Mihael Šumaher na tretmanu liječenja matičnim ćelijama: Suze kojima se svijet raduje

Traje borba jednog od najvećih svih vremena

Šumaher: Treći put u pariškoj bolnici. Arhiv

N. D. / Avaz.ba

14.9.2019

On je možda u „minimalnom svjesnom stanju“. Postoji razlika između vegetativnog i stanja minimalne svijesti.

Pacijenti u njegovom sadašnjem stanju otvaraju oči, mogu okrenuti glavu kad ih pozovete, mogu pomicati palčeve kao odgovor na pitanje i, na kraju, mogu plakati.



Na klinici pod lažnim imenom

Ovo je za „msn.com“ izjavio Matilde Leonardi, direktor Centra za istraživanje kome Neurološkog instituta u Milanu i član Italijanskog društva za neurologiju, govoreći o stanju Mihaela Šumahera (Michael Schumacher).

Ove informacije potakle su nove nade širom svijeta da će se jedan od najvećih vozača Formule 1 u historiji koliko-toliko oporaviti, nakon što je u decembru 2013. doživio nesreću na skijanju u francuskim Alpama.

Najnovije informacije koje je prvi donio „Le Parisen“ govore da je tokom sedmice Nijemac iz Ženeve prebačen u parisku kliniku „Georges Pompidou“, na tajni tretman primanja matičnih stanica.

Procurile su i informacije da to nije prvi tretman ove vrste koji Šumaheru rade u Parizu.

Navodno je već dva puta tu boravio, transportiran je helikopterom, a na klinici se nalazio pod lažnim imenom.

– On je na mom odjeljenju i uvjeravam vas da je pri svijesti – prenijeli su francuski mediji izjavu neimenovane medicinske sestre.


Od 2013. nije viđen u javnosti

Glavni čovjek za Šumaherov tretman u pariskoj bolnici je Filipe Manaš (Philippe Menasche), 50-godišnji profesor iz Njemačke.

Ovaj kardiološki hirurg specijaliziran je za istraživanje matičnih ćelija, a kako tvrde njemački mediji, treći tretman u Parizu planiran je bio ranije, ali su to spriječile neočekivane zdravstvene komplikacije kod bivšeg svjetskog prvaka u Formuli 1.

Šumaher, koji je napunio 50 godina, nije viđen u javnosti otkad je 29. decembra 2013. godine skijao izvan staze sa tada 14-godišnjim sinom Mikom (Mick), nedaleko od Meribela u francuskim Alpama.

Sedmerostruki svjetski prvak pretrpio je oštećenje mozga u skijaškoj nesreći.

Otad nije viđen u javnosti, a njegova porodica je davala vrlo malo informacija o stanju Nijemca.

Mogućnost upale

Kako je objavljeno, Šumaher je bio na tretmanu kojim je dobio matične ćelije. To je urađeno radi što manje mogućnosti upalnog učinka na organizam, pišu bitanski mediji. 

Dolazak u Sarajevo

Sedmerostruki svjetski prvak veliki je prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Dva puta je posjetio glavni grad naše zemlje i to 1996. i 1997. godine, kao dio projekta UNESCO-a za pomoć djeci. 

On je donirao 1,5 miliona eura za djecu Sarajeva, Senegala i Perua. 

Vrhunski stručnjak

Da o Šumaheru brinu samo najbolji stručnjaci govori podatak iz biografije profesora Manaša. On je najpoznatiji po obavljanju prve transplantacije embrionalnih ćelija na pacijentu sa zatajenjem srca. 

To je uradio 2014. godine. 

Pobjeda nasljednika

Mihael ima nasljednika u utrkama, a njegov 20-godišnji sin Mik je prošlog mjeseca ubilježio prvu pobjedu u Formuli 2. Slavio je na stazi Hungaroring, gdje je njegov otac ostvario četiri pobjede. 

Mik vozi za ekipu „Prema Powerteam“ i član je Ferrarijeve vozačke akademije, a za nekoliko godina se očekuje da debitira i u Formuli 1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.