VOGOŠĆA

Deveti međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici "Ševala Mujić"

Dvodnevna manifestacija

Eset Muračević

21.9.2019

Vogošća: Detalj s turnira - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Vogošćanska Sportska dvorana „Amel Bečković“ mjesto u kojoj se danas i sutra održava velika internacionalna sportska manfestacija. Prema riječima Ademira Raščića Aneta, predsjednka Gimnastičkog kluba Olimp iz Vogošće radi se o internacionalnom turniru u ritmičkoj gimnastici „Ševala Mujić“ kojeg, po deveti put zaredom, organizira njegov klub.    

- Ovom tradicionalnom, međunaodnoj, manifestaciji čuvamo uspomenu na našu heroinu Ševalu Mujić, sportistkinju koja je tokom odbrambemo-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine poginula kao borac Armije Republike Bosne i Hercegovine - kaže Ademir Raščić Ane. 

Na ovogodišnjem turniru učestvuje više od 400 gimnastičarki iz devet evropskh zemalja. Pored klubova iz Bosne i Hercegovne tu su i gimnstičarke iz Turske, Srbije, Moldavije, Bugarske, Španije, Crne Gore, Makedonije, Portugala i Njemačke. Najuspješniji pojedinci i ekipe dobit će prigodne pehare i medalje. Ove godine, u gala programu, gosti su duo Katerina Pisetsky Karrci& Dmitry Brekhov iz Izraela. 

Inače, ova dvodnevna manifestacija započela je dan ranije humanitarnim koncertom „Prijatelji Emana Salića“ na kojem su nastupili Faruk Duran, Duo Katerina Pisetsky Karrci& Dmitry Brekhov, KUD „Vogošća“, Enes Salman, OŠ „Mirsad Prnjsvorac“ te KRG „Victoria“ i „Arabesque“, s kojeg je ukupan prihod od prodatih ulaznca usmjeren za lječenje teško oboljelog Emana Salića, člana Gimnastikog kluba Olimp i Vogošće. 

Inače, domaćin Gimnastički klub Olimp osnovan je 2007. godine, i od tada njegovi članovi su svoj klub i Bosnu i Hercegovinu predstavljali više puta u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji, Italiji, Ukrajini, Rumuniji, Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Bugarskoj, Francuskoj, Austriji... gdje su redovno ostvarivali dobre rezultate. Jedini je gimnastički klub iz naše zemlje koji se zvanično takmiči u nekoj od Internacionalnih asocijacija i predstavlja klub, a i Bosnu i Hercegovinu u IFAGG-u.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.