KARIJERE

Nakon titula u pet različitih kategorija: Kraj za boksersku legendu?

Pakijao i Mejveder: Da li je moguć novi duel. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

22.9.2019

Čuveni bokserski promotor Bob Arum tvrdi da bi se legendarni filipinski borac Meni Pakijao (Manny Pacquiao) trebao povući iz sporta ukoliko ne može osigurati novi spektakularni duel protiv Flojda Mejvedera (Floyd Mayweather).

Arum, koji je bio Pakijaov promotor tokom njegovog zlatnog razdoblja, izjavio je da želi da filipinski veteran uskoro odloži svoje rukavice, prenosi AFP.

Dobra osoba

Pakijao, koji je u julu, nakon žestokih 12 rundi, nanio prvi poraz u karijeri čuvenom Amerikancu Kitu Turmanu (Keith Thurman) i domogao se titule svjetskog profesionalnog prvaka velter kategorije u WBA verziji, još nije dogovorio svoju narednu borbu.

No, Arum tvrdi da bi Pakijao, koji će u decembru napuniti 41 godinu, nastavkom karijere mogao riskirati svoje zdravlje, odnosno zadobiti teže oštećenje mozga.

- Sa Pakijaom sam sarađivao dugo godina. On je izvanredna osoba, veoma je dobar i veoma darežljiv. No, njemu je skoro 41 godina i, kad imaš toliko godina, ne možeš sebi dozvoliti udarce slične onima kakve je Pakijao primio u borbi s Turmanom.

Da, on je pobijedio u tom meču, ali je primio i mnogo udaraca. Takvi udarci mogu ozbiljno utjecati na ostatak njegovog života - tvrdi Arum.

Borba stoljeća

Dodaje da bi Pakijao jedini izuzetak trebao napraviti ukoliko se pojavi šansa za revanš sa Mejvederom. Legendarni Amerikanac povukao se iz ringa 2017. bez poraza u karijeri.

Upisao je svih 50 profesionalnih pobjeda (27 nokauta), uključujući i onu u “borbi stoljeća”, kako je prozvan njegov meč sa Pakijaom iz 2015. godine.

- Ukoliko dobije borbu sa Mejvederom, neka uradi taj meč i povuče se. Ukoliko nema borbe sa Mejvederom, on bi se odmah trebao povući. Za njega nije vrijedno nastaviti karijeru - rekao je Arum o jedinom bokseru u historiji koji je u osam različitih verzija bio svjetski profesionalni prvak.

Filipinac je prvi borac koji je istovremeno bio prvak u pet različitih težinskih kategorija i prvi u historiji s titulama u četiri od osam “glamuroznih kategorija” u boksu (muha, pero, laka, velter), u rasponu od 49 do 66,7 kilograma.

Pakijao važi za jednog od najboljih boksera u historiji, pogotovo kad su u pitanju borci koji su nastupali u više kategorija.

Košarka, gluma, politika...

Pored boksa, Pakijao se bavio i košarkom i glumom. Okušao se i kao televizijski voditelj, a još od 2010. aktivan je u politici.

Pakijao je u maju 2010. izabran u Zastupnički dom filipinskog Kongresa, kao predstavnik provincije Sarangani. Trenutno je u trećem mandatu koji traje do 2022. godine.

190

miliona dolara zaradio  je Pakijao u karijeri, po čemu je šesti najuspješniji bokser svih vremena

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.