KRALJICA SPORTOVA

Tuka: Sve ovo radim iz ljubavi, spreman sam i za taktičke i brze utrke

U Dohu odlazi s najboljim evropskim i sedmim svjetskim rezultatom ove sezone u utrci na 800 metara

Tuka: Dosta sigurniji u sebe. Fena

Fena

23.9.2019

Najbolji bosankohercegovački atletičar Amel Tuka na predstojeće Svjetsko prvenstvo u Dohi (od 27. septembra do 6. oktobra) odlazi s najboljim evropskim i sedmim svjetskim rezultatom ove sezone u utrci na 800 metara - jedna minuta i 43,62 sekunde.

Posljednja tri nastupa - u finalu Dijamanske lige u Cirihu, mitingu u Zagrebu te na meču Sjedinjene Američke Države - Evropa u Minsku pokazali su da je Tuka u vrhunskoj formi i da potpuno spreman putuje u Katar, gdje će pokuašti da se ponovo popne na podij, kao što je to uradio prije četiri godine u Pekingu, gdje je osvojio bronzu, historijsku medalju za bh. atletiku.          

Tuka je na pres-konferenciji uoči odlaska u Dohu kazao da je u dosadašnjem dijelu sezone pokazao da je spreman i za taktičke i za brze utrke. 

- Istrčao sam najbolje vrijeme u Evropi ove godine. Posebno sam zadovoljan posljednjom utrkom u Minsku, koja je bila taktička. Pobijedio sam trostrukog prvaka Evrope Adama Kščota (Kszczot), koji je veoma dobar u taktičkim utrkama i pokazao je da sam sada i na tom polju spreman. Najvažnije je da se osjećam dobro i da sam zdrav. Ono što me posebno raduje je što osjećam da sam psihički mnogo stabilniji i sigurniji u sebe, pored fizičke pripreme, koja je primarna. Poslije Minska, odradio sam finalne treninge pred Dohu - kazao je Tuka.

Navodi da mu je primarni cilj da se plasira u finale i ponovo nađe među osam najboljih na svijetu. 

- Ono na šta se moram fokusirati je prva utrka kvalifikacija, u kojoj će svi imati pritisak. Ako Bog da, kad uđem u finale, to je priča za sebe. Trener i ja ćemo ozbiljno razgovarati o strategiji za tu utrku. Najteže je proći kvalifikacije i probiti se u finale - kazao je Tuka.  

Nakon bronze na SP-u u Pekingu, Tuka je, zbog brojnih povreda, prošao težak period u karijeri, ali to ga je, prema njegovim riječima, dodatno ojačalo.

- Mnogo sam opušteniji, prije četiri godine sam istrčao najbolji rezultat na svijetu, ove godine nemam najbolji rezultat, ali osjećam da sam mnogo sigurniji u sebe - smatra Tuka.    

Na startu kvalifikacija, Tuka očekuje taktičke utrke između 1:45 - 1:46, a u polufinalu 1:44.

- Sigurno sam spreman za to. Moj trener Đani Gedini (Gianni Ghedini) smatra da sam sto posto spreman. Osjećam da mogu trčati 1:43, što me raduje, pogotovo nakon svega što sam prošao. Vratiti se na vrhunski nivo, to je poseban osjećaj. Ovo sve radim iz ljubavi prema atletici, uživam na treninzima, na utrkama, želim da uživam i na SP-u - izjavio je Tuka. 

U disciplini na 800 metara na SP-u 28-godišnjeg Tuku očekuje izuzetno jaka konkurencija tako da favoriti za medalje nisu nominirani.

- Ove sezone ima čak 10 atletičara koji trče ispod 1:44, svi će se boriti za medalju i ulazak u finale. Želim da sebe stavim među one koji će se boriti za medalju, spreman sam za to. U utrci na 800 metara još niko nije postavio favorite, jer je konkurencija jaka. Ovogodišnji SP prvi se put organizira ovako kasno tako da se ne zna ko će biti u top-formi, neki su to bili u junu, neki u avgustu, a sada, krajem seprembra, niko nije trčao u tom periodu, tako će za sve to biti test - izjavio je Tuka. 

Ranijih godina, Tuka je doživio brojne neprijatnosti na velikim takmičenjima zbog čestih doping-kontrola.

- Sigurno je da će to biti standardna procedura i na ovom SP-u, na to sam se naviknuo. Neću dozvoliti da me te stvari poremete. Jednostavno ću pustiti da ljudi rade svoj posao, jer znam da sam čist i mogu doći u bilo koji dio dana ili noći. Naravno, samo bih volio da i drugi imaju takav tretman, da budemo svi ravnopravni, čisti, da se borimo za čist sport, bez dopinga, da se za postolje borimo fer i korektno - rekao je na kraju Tuka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.