SARAJEVO

Amel Tuka: Osposobili su me italijanski ljekari, u finalu sam išao na sve ili ništa

Izgradio se i kao čovjek i kao sportista, kaže trener Gidini

N. D. / Avaz.ba

4.10.2019

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka, nakon povratka sa Svjetskog prvenstva u Dohi, gdje je osvojio drugo mjesto, nije krio zadovoljstvo onim što je ostvario. Po slijetanju na Sarajevski aerodrom, obratio se novinarima.

- Moram, prije svega, da vam svima zahvalim na ovako divnoj dobrodošlici. Od samog slijetanja aviona, to je neki drugi, nestvaran osjećaj. U Dohi me niko nije stavljao među ozbiljne kandidate za medalju i to mi je odgovaralo. Bio sam rasterećen i mnogo sigurniji nego u Pekingu. U jednom trenutku sam imao problema i pomislio da ću morati odustati od takmičenja, ali moram zahvaliti italijanskim ljekarima, koji su me izliječili odmah tog dana i već je sve izgledalo dobro u polufinalu - rekao je Tuka.

Obraćanje Amela Tuke - Avaz
Tuku dočekali prijatelji, poznanici i građani - Avaz
Amel Tuka - Avaz
Ponosno pokazao medalju - Avaz
Na pres-konferenciju došao sa sestrićem Nadinom - Avaz
+1

Kako kaže, u finalu je bio spreman na sve.

- Sve sam karte stavio na sto. Odlučio sam da idem na sve ili ništa i rezultatom sezone osvojio srebrenu medalju, na šta sam veoma ponosan - naglasio je Tuka.

Njegov trener Đani Gidini (Gianni Ghidini) bio je, isto tako, sretan.

- Veoma sam sretan da sam danas u Amelovoj domovini. Bio sam tu osamdesetih godina prošlog stoljeća i stigao sam ponovo prije tri-četiri godine. Upoznao sam mnogo prijatelja s kojima imam bratski odnos. Život predstavlja jedan put smjenjivanja različitih momeneta. Amel se bavio i drugim sportom, imao druge trenere, a od 2013. ja sam s njim. Izgradio se i kao čovjek i kao sportista s drugim trenerima, a sada sve više raste. Bili smo veoma emotivni u Dohi. Postavili smo visoke ciljeve, jer moja iskustva govore da, ukoliko jedan sportista ne sanja veliki rezultat, ne može ga ni ostvariti. Sada Amel treba da se odmori oko mjesec, ulazi u brak, a onda ćemo početi sa pripremama za Tokio - rekao je Gidini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.