KARIJERE

Rukometna golmanica Erna Šabić rizničarka medalja iz Zavidovića

Voli borbenost i dominantnost

Piše: Jasmin Alibegović

6.10.2019

Erna Šabić: Rizničarka medalja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Erna Šabić rukometna je golmanica koja nastupa za ŽRK Krivaja iz Zavodivića. Ova 19-godišnja djevojka važi za jednu od najtalentovanijih u BiH, ljubav prema rukometu kod nje se desila slučajno.

- Kao dijete bavila sam se odbojkom, oduvijek sam mislila da je to jedini sport kojim se ja mogu baviti. Vremenom uvidjevši da se većina mojih drugarica počinje baviti rukometom, odlučila sam mu dati šansu. Malo po malo, u meni se razvijao osjećaj "velike" ljubavi prema rukometu i odustala sam od odbojke. I to je ljubav koja i dan danas traje - kaže Šabić, kojoj su prvi odigrani mečevi bili s puno smijeha i zabave i danas se ponekad poželi vratiti u to doba.

Što se tiče ambicija i ciljeva u kluba, oni su visoko postavljeni.

- Za ovu godinu je bitno da se držimo u samom vrhu tabele. Atmosfera u klubu je više i nego odlična, još sreća da nas posluži i ostvarit ćemo sve zacrtane rezultate - kaže mlada rukometašica.

Politika svugdje prisutna

Potom je komentirala i činjenicu da naša država već duži niz godina nema žensku rukometu A reprezentaciju.

- Politika je svugdje prisutna, nažalost i u sportu igra ogromnu ulogu. Vrijeme je da se to promijeni, iskreno se nadam da će se u skorije vrijeme raditi na rješavanju tog problema te da će se uvidjeti važnost ženskog rukometa u BiH. Uz već postojeću juniorsku reprezentaciju, nadam se formiranju i seniorske - naglašava naša sagovornica.

Mlada rukometašica do sada je osvajala mnoštvo medalja i priznanja, a izdvojila je i najdraže odličje.

- Moja najdraža medalja je sa Državnog prvenstva iz Mostara, kada smo samo sa 7 dana treninga, nas 10, osvojile 3. mjesto i to je za nas bio jedan veliki uspjeh - otkriva Šabić, kojoj je uzor Kari Olvik Grimsbo (Aalvik Grimsbø), golmanica mađarskog Đurija. 

Erna Šabić: Rizničarka medalja. Privatni album

Ističe da svaka osoba treba i može raditi sve u životu bez obzira na to da li je muško ili žensko.

- Volim borbenost, dominantnost, mislim da ljudi konačno trebaju prihvatiti činjenicu da živimo u 21. vijeku i da ono što je prije bilo neprihvatljivo za ženu da radi, više nije - riječi su ove perspektivne rukometašice.

Dan započinje osmijehom

Umjesto umora, uvijek vesela i komunikativna Erna bira zadovoljstvo.

- Obaveze prilagodim svom ritmu i uživam u svakom danu. Vrijeme volim provoditi sa svojim najmilijim, uz muziku i zabavu te svaki dan nastojim započeti sa osmijehom - kaže naša sagovrnica.

Upravo zbog svog osmijeha i atraktivnog izgleda ova rukometna golmanica privlači pažnju mnogih muškaraca.

- Kao i svakoj drugoj djevojci, imponuju mi pozitivni komentari muškaraca. Trenutno tome ne pridajem mnogo pažnje jer sam u ljubavnoj vezi. Općenito privlače me otvoreni, iskreni, komunikativni momci i koji imaju cilj u životu. Ono što je možda i najvažnije u ovom vremenu jeste da nisu iskompleksirani te da imaju osnovne manire i lijepo ponašanje - kaže zgodna rukometašica.

Otkrila nam je i svoje planove za budućnost.

- Nakon završene srednje škole, planiram nastavak obrazovanja u Sarajevu na Ekonomskom fakultetu, smjer menadžment i informacione tehnologije. Što se tiče rukometa, za sada sam u matičnom klubu i zadovoljna sam, ali naravno ako se otvori neka bolja prilika, bolji poziv, što da ne odem negdje drugo - zaključuje Šabić, kojoj je jedina neostvarena želja da zajedno sa svojim vršnjakinjama zaigra za reprezentaciju BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.