ATLETIKA

Nestvaran rezultat Kenijca u maratonu, IAAF mu odbio priznati rekord!

Kipčogeu je na cilju čestitala supruga Grejs. AFP

E. J. / Avaz.ba

12.10.2019

Kenijac Elijud Kipčoge (Eliud Kipchoge) ušao je u historiju atletike, kao prvi čovjek koji je istrčao maraton za manje od dva sata!

Na specijalno pripremljenoj stazi u Prater parku u Beču, uz pratnju 41 trkača koji su bili "mamac" (među njima su bili mnogi osvajači medalja sa velikih takmičenja) te automobila koji je diktirao tempo, 34-godišnji olimpijski šampion je 42,195 kilometara istrčao za jedan sat, 59 minuta i 40,2 sekunde.

- Veoma sam sretan što sam stazu istrčao za manje dva sata. Želim inspirirati ljude, reći im da ljudske mogućnosti nisu limitirane - rekao je Kipčoge.

Ipak, njegov rezultat neće biti priznat kao novi svjetski rekord, jer je postavljen na stazi i u uvjetima koji ne odgovaraju standardima Međunarodne atletske federacije (IAAF). Kipčoge je sličan pokušaj imao i u italijanskoj Monci prije dvije godine, ali tada nije uspio (2:00,25).

Za utjehu, Kenijac je ipak i vlasnik važećeg svjetskog rekorda, koji je postavio u septembru prošle godine u njemačkom Berlinu (2:01,39). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.