NOVA UZBUĐENJA

Starta 54. sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju: Brojne legende nećemo gledati na stazi

Titulu ukupne pobjednice brani Amerikanka Mikaela Šifrin

Marsel Hiršer: Okončao karijeru. AFP

Fena

23.10.2019

Utrkama u veleslalomu u obje konkurencije na glečeru Retenbah u austrijskom Zeldenu ovog vikenda počinje 54. sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju.  

Kod skijašica titulu ukupne pobjednice brani Amerikanka Mikaela Šifrin (Shiffrin), dok je osvajač Velikog kristalnog globusa kod muškaraca Austrijanac Marsel Hiršer (Marcel Hirscher) okončao karijeru. 

Osim austrijske zvijezde, koji je vlasnik osam titula u Svjetskom kupu, u prošloj sezoni 2018./2019. još su se oprostili brojni skijaši i skijašice, koji su obilježili prošlo desetljeće u ovom sportu. 

Na februarskom Svjetskom prvenstvu u švedskom Areu od takmičenja su se oprostili američka superzvijezda Lindzi Von (Lindsey Vonn), i norveški as Aksel Lund Svindal. Oboje su najveći pečat ostavili u brzim disciplinama - spustu i superveleslalomu.

Pored Hiršera i Von u novoj sezoni više se neće takmičiti Francuz Tomas Fanara (Thomas), Kanađanin Erik Gej (Guay), Šveđanin Matijas Hargin (Mattias), Italijan Verner Hil (Werner Heel), Švicaraci Patrik Kong (Patrick Küng) i Sandro Vileta (Viletta), Nijemac Feliks Nojrojter (Felix Neureuther) i Austrijanac Filip Šerhofer (Philipp Schörghofer).

Kod žena karijere su okončale Francuskinje Margo Bejlet (Margot Bailet), Taina Barnjo (Barioz) i Ana Sofija-Bartet (Anne-Sophie Barthet), Italijanka Kjara  Kostaca (Chiara Costazza), švedska kraljica slaloma Frida Hansdoter (Hansdotter) i Njemica An-Ketrin Meg (Ann-Katrin Magg).

U dosadašnjim sezonama Svjetskog kupa najviše pojedinačnih pobjeda zabilježio je Šveđanin Ingemar Stenmark - 86, druga je Von sa 82, a treći Hiršer sa 67 pobjeda.

Prva favortkinja kod žena je Mikaela Šifrin, koja sa 24 godine već osvojila tri Velika kristalna globusa, osam malih te 60 pojedinačnih pobjeda u Svjetskom kupu. 

Na prošlogodišnjim uvodnim takmičenjima Svjetskog kupa, koji se tradicionalno održavaju u Zeldenu, slavili su Francuskinja Tesa Vorli (Tessa Worley) i njen sunarodnjak Aleksis Pinturo (Alexis Pinturault). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.