ŠENZEN

Pobjednica će osvojiti više od tri miliona dolara!

Benčić: Švicarska igračica nastupit će na prestižnom turniru. AFP

E. J. / Avaz.ba

23.10.2019

Ovogodišnje WTA finale u kineskom Šenzenu igrat će se za nagradni fond od rekordnih 14 miliona dolara, a pobjednica će zaraditi više od tri miliona!

Ovo će biti 49. finale sezone Ženske teniske asocijacije (WTA), sa dvostruko većim nagradnim fondom u odnosu na prošlogodišnji, ali i prvo koje će se odigrati u Šenzenu, i to od 27. oktobra do 3. novembra.

Šlag na tortu

Postignut je dogovor da Šenzen bude domaćin WTA finala sve do 2028. godine. Pravo nastupa na turniru ima osam najboljih teniserki prema rezultatima u sezoni. Predvodi ih aktuelna prva igračica svijeta Ešlejg Barti (Ashleigh Barty, 24), koja kaže da je ovako veliki nagradni fond samo šlag na tortu ovog prestižnog turnira.

- Kao teniski profesionalci, veoma smo sretni da živimo od sporta koji volimo. Imati tako dobre nagrade prava je privilegija. Skidam kapu svim sjajnim igračima koji su tokom godina pomogli da tenis postane toliko popularan u svijetu - izjavila je Barti.

Barti brani prvo mjesto. Graphic News

Naravno, tu je i takmičarski prestiž, pogotovo za Barti. Šampionki Rolan Garosa pruža se prilika da s bodovima iz Šenzena, gdje će nastupiti prvi put, postane prva australska teniserka koja će kalendarsku godinu završiti kao prva igračica na svijetu.

Dvije grupe  

Listu učesnica, koja treba biti zvanično potvrđena, dopunit će Karolina Pliškova (Češka), Naomi Osaka (Japan), Simona Halep (Rumunija), Bjanka Andresku (Bianca Andreescu, Kanada), Petra Kvitova (Češka), Belinda Benčić (Bencic, Švicarska) i Elina Svitolina (Ukrajina).

One će biti podijeljene u dvije grupe od po četiri igračice, a po dvije najbolje nastupit će u polufinalu. Čehinja Kvitova (30) spada već među veteranke WTA finala, jer će joj ovo biti sedmi nastup na turniru.

- Na WTA finalu borite se za svaki poen, set, meč... ništa ne možete predvidjeti i to je ono što mi se sviđa - izjavila je Kvitova.

Takmičenje u dublu

Pored singla, u Šenzenu će se igrati i WTA finale u konkurenciji dublova. Nastupit će osam najuspješnijih ženskih parova.

Listu učesnica predvodi trenutno najbolji ovogodišnji tandem, Belgijanka Eliz Mertens (Elise) i Bjeloruskinja Arina Sabalenka, koje su ove godine osvojile US Open.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.