FORMULA 1

Hamilton najbrži u Meksiku, ali je titula još na čekanju

Hamilton slavi pobjedu u Meksiku. AFP

E. J. / Avaz.ba

27.10.2019

Luis Hamilton (Lewis) još nije odbranio naslov prvaka Formule 1, ali je veoma blizu… Britanski vozač u bolidu Mercedesa, koji je uvjerljivo prvi u ukupnom poretku Svjetskog šampionata, bio je najbrži i u današnjoj utrci za Veliku nagradu Meksika za 83. pobjedu u karijeri sa vremenom jedan sat, 36 minuta i 48,904 sekunde.

No, da bi i teoretski osigurao titulu, treću uzastopnu i šestu u karijeri, 34-godišnjem Hamiltonu je bilo potrebno da njegov klupski kolega i jedini rival u borbi za naslov, Valteri Botas (Valtteri Bottas), ne bude plasiran bolje od pete pozicije.

Finac je nakon 71 kruga (305,4 kilometra) bio treći sa 3,553 sekunde zaostatka, dok se između tandema Mercedesa ugurao Ferrarijev Nijemac Sebastijan Fetel (Sebastian Vettel, +1,766). Peterostruki prvak Formule 1 je za trijumf na stazi "Hermanos Rodriguez" u Meksiko Sitiju zaradio 25 bodova i sada ima ukupno 363.

Botas je drugi sa 289, što znači da teoretski može prestići Hamiltona, ali malo je vjerovatno da se to može desiti u preostale tri utrke (Sjedinjene Američke Države, Brazil, Ujedinjeni Arapski Emirati).

Iduća, 19. po redu ovosezonska utrka, na rasporedu je narednog vikenda u američkom Ostinu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.