TENIS

Švicarci zbog Federera ostaju bez takmičenja vrijednog 15 miliona dolara

Federer: Odlučio se povući s ATP kupa. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

30.10.2019

Švicarski teniser Rodžer Federer (Roger) objavio je da neće igrati na inauguralnom ATP kupu, koji je na rasporedu u januaru sljedeće godine u Australiji, kako bi proveo više vremena sa porodicom.

Federerova odluka da se povuče znači da Švicarska ne može sudjelovati na turniru koji će se igrati od 3. do 12. januara, jer se lista učesnika određuje na osnovu individualnog rankinga njihovih najboljih igrača na svjetskoj ATP ljestvici.

- S velikim sam se žaljenjem odlučio povući sa ATP kupa. Boli me što neću biti dio najuzbudljivijeg novog takmičenja u kalendaru, ali to je ispravna odluka ako želim nastaviti igrati duži period na ATP turu - kazao je Federer (38), trenutno treći teniser svijeta, prenosi Fena.

ATP kup, čiji je nagradni fond 15 miliona dolara, igrat će se u tri australska grada Brizbejnu, Pertu i Sidneju. Na takmičenje se plasiralo 18 država nakon prvog roka u septembru, dok je Australija kao domaćin dobila pozivnicu. Još šest država bit će dodato nakon drugog roka 13. novembra.

Selekcije će biti podijeljene u šest grupa po četiri. Pobjednici grupa i dvije najbolje drugoplasirane prolaze u finale ATP kupa u Sidneju. U svakoj fazi igraju se po dva pojedinačna meča i jedan u parovima.

Nastup su potvrdili prvi igrač svijeta Novak Đoković (Srbija) te drugoplasirani Španac Rafael Nadal. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.