ATLETIKA

Podvig u Francuskoj: Sarajka za 24 sata istrčala više od 174 kilometra!

Terzić: Zapažen nastup u Albiju. Arhiv

Er. B. / Avaz.ba

31.10.2019

U organizaciji Međunarodne asocijacije ultramaratonaca (IAU), u Albiju (Francuska) održano je 13. svjetsko prvenstvo u trčanju na 24 sata, gdje je nastup upisala i reprezentacija Bosne i Hercegovine, odnosno njenih pet članova.

Posebno vrijedan rezultat ostvarila je naša jedina ženska predstavnica, Sarajka Hanifa Terzić, koja je u debitantskom nastupu istrčala 174 kilometra i 974 metra! Bila je 84. u konkurenciji 153 takmičarke.

Novi ciljevi

Terzić je prva žena iz naše države koja se usudila na ovaj poduhvat pa je ovo, samim tim, i državni rekord u trčanju na 24 sata.

- S obzirom na to da sam početnik u trčanju ultramaratonskih disciplina, mogu reći da sam zadovoljna rezultatom. Veoma sam motivirana da treniram više, jer je iskustvo trčanja 24 sata za mene bilo predivno - kaže Terzić.

Dodaje da već ima plan i ciljeve za sljedeću godinu.

- Nadam se da će me zdravlje poslužiti i da ću uspjeti da ih ostvarim. Prije ovog takmičenja, nisam imala iskustvo u trčanju duže od šest sati tako da nisam znala šta mogu očekivati i kako će tijelo i psiha reagirati na ovakav napor, nespavanje i sasvim malo hrane. Neke okolnosti mi nisu išle u prilog te sam na četvrtom satu pomišljala da ću možda morati da odustanem od takmičenja.

Vratila snagu

Nastavila sam da idem naprijed i u posljednjih osam vratila sam se u punu mentalnu i fizičku snagu i uspjela da izvučem maksimum u vremenu koje sam imala do kraja. Sretna sam što je cijeli naš tim prošao bez povreda i većih problema i što smo se svi sjajno oporavili. Idemo dalje – kazala je Terzić.

S ovim rezultatom, Hanifa je bila je druga najbolja iz bh. tima. 

Branislav Pavić iz Bosanskog Novog u muškoj konkurenciji zabilježio je najbolji rezultat s istrčanim 221 kilometrom i 151 metrom, gdje mu je zamalo izmakao državni rekord, koji od 2017. godine drži Mirsad Abdaković (221,337 km).

Pavić je imao 51. rezultat među 210 ultramaratonaca u muškoj konkurenciji.

Ostali naši predstavnici zabilježili su sljedeće rezultate: Zdravko Barić 164,756 km (145. mjesto), Rasim Junuzović 132,839 km (171.) i Mirsad Abdaković 100,000 km (195.).

- Rasim i ja imali smo problema sa stomakom i morali smo odustati. Zdravko je imao problem s koljenom.

Hanifa je odlično podnijela utrku. Iznenadila je sve, iako sam vjerovao da može iznad 170 kilometara i to nam je i bilo prema planu. U boljim uvjetima, definitivno smo spremni za bolje rezultate - rekao je Abdaković.

Rekord Heron

Najvredniji rezultat na Prvenstvu ostvarila je nova svjetska prvakinja, Amerikanka Kamil Heron (Camile Herron). Ona je sa 270,116 kilometara debelo popravila svjetski rekord, koji je sama držala sa 262,190 km iz 2018. godine.

U muškoj konkurenciji, novi svjetski prvak postao je Aleksandr Sorokin (Litvanija), koji je pretrčao 278,920 kilometara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.