MLADE NADE

Medina Klepo, dragulj bh. rukometa: Golman je pola ekipe

Nastupa za RK Neretva iz Jablanice i na dvojnoj je registraciji za HŽRK Grude

Piše: J. A. / Avaz Sport

1.11.2019

Klepo: Razbiti monotoniju ženskog rukometa u BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Medina Klepo (18) rukometna je golmanica u RK Neretva iz Jablanice i važi za jednu od najperspektivnijih čuvarki mreža u bh. rukometu. Klepo je trenutno na dvojnoj registraciji za HŽRK Grude, a ovim sportom počela se baviti zahvaljujući svojoj prijateljici.  

- Imala sam devet godina kad sam otišla na prvi trening i tako, iz dana u dan, rukomet je za mene postao dio života, nešto bez čega se, jednostavno, ne mogu zamisliti. Isprva sam bila igrač, a zatim sam slučajno stala na gol i od tada je započela moja karijera - kaže Klepo, koja je poznata po nadimku Medena te često od prijatelja čuje skandiranje: "S Neretve vjetar duva, našu mrežu Medena čuva."

Ističe da ju je rukomet naučio mnogo stvari, kako na terenu, tako i u životu.

- Dok su ostala djeca bila okupirana tadašnjom novom tehnologijom, ja sam bila na igralištu ili u dvorani. S vremenom sam sve više napredovala i moj klub je bilježio značajne rezultate. Potom smo ušli u Premijer ligu BiH i to je za mene bio veliki napredak i veliko iskustvo igranja u višem rangu s obzirom na to da sam imala 14 godina - govori mlada rukometna golmanica, kojoj je najdraža medalja ona prva zlatna, koju je osvojila dok je branila za kategoriju 1997. godište na jednom turniru. 

Smatra da njena pozicija golmana nije ništa jednostavnija od bilo koje druge.  

- To je veoma zahtjevna pozicija i potrebno je dosta truda i vremena da se postignu željeni rezultati. Golman je pola ekipe i za njega je veoma bitna i fizička i psihička spremnost te refleksi, smirenost i hrabrost - objašnjava naša sagovornica.

Veliki uspjeh 

Ove godine je nastupala i za žensku juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercgovine.

- Išla sam u Bugarsku na Evropsko prvenstvo B-divizije i to je veliki uspjeh. Očekujem da će biti još okupljanja i takmičenja, čime bismo razbili ovu monotoniju ženskog rukometa u našoj državi - ističe Klepo, koja predstavlja veliki kapital bh. rukometa.

Komentirala je i problem nepostojanje ženske rukometne A-reprezentacije naše države.

- Velika je žalost to što Bosna i Hercegovina već mnogo godina nema rukometnu žensku A-selekciju, jer ipak ima dosta potencijalnih igračica koje žele nositi dres naše domovine, ali su uskraćene za to. Zato odlaze u inozemstvo, gdje su bolji uvjeti, kako u rukometu, tako i u ostalim stvarima - smatra mlada čuvarka mreže.

Svojim izgledom privlači pažnju mnogih muškarca.

- Putem društvenih mreža dobivam mnogo lijepih, pozitivnih komentara i komplimenata od muškaraca, jer su za mene sve sportistkinje privlačnije i atraktivnije - zaključuje Klepo, koja planira da u budućnosti upiše fakultet te nastavi igrati rukomet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.