ATLETIKA

Bh. rekorder okreće novu stranicu: Oženio se pa želi da više bude s porodicom

Pezer: Trenira prema novom planu. Avaz

Avaz Sport

7.11.2019

Zenički bacač kugle i diska Mesud Pezer, nakon šest godina, raskinuo je saradnju s islandskim trenerom Vesteinom Hafsteinsonom (Vesteinn Hafsteinnson) te se vratio svom prvom treneru Mehmedu Skenderu, s kojim je počeo pripreme za novu sezonu.

Najveći uspjeh

Pezer je pod palicom islandskog trenera uglavnom radio za vrijeme boravka u olimpijskom kampu u švedskom gradu Vaksjo, u koji je odlazio nekoliko puta godišnje. Upravo je u tom gradu 13. avgusta ove godine popravio lični i bh. nacionalni rekord na otvorenom, koji sada iznosi 21,48 metara.

Pezer je vlasnik i bh. dvoranskog rekorda, koji od marta prošle godine iznosi 21,15 metara, a s tim je rezultatom bio peti na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingemu. To je i njegov najveći uspjeh u konkurenciji seniora, ali početkom prošlog mjeseca nije uspio ući u finale Svjetskog prvenstva na otvorenom u Dohi.

- Više je razloga zašto sam prekinuo saradnju s Vesteinom, ali je glavni taj što sam sada oženjen pa želim da više vremena provodim sa suprugom. S druge strane, sada imam dobre uvjete za rad i ovdje, u Zenici, ali sam i s bivšim trenerom ostao dobar prijatelj. Kad god to želim, mogu otići i koristiti kamp u kojem radi - izjavio je Pezer, koji je svom bivšem treneru zahvalan za sve što je učinio za njega od 2014. godine pa sve do sada.

Prvi mjesec

Pezer je 2013. godine u italijanskoj Rijeti, pod vodstvom trenera Skendera, s dužinom od 20,44 metra, postao evropski juniorski prvak do 20 godina, a 2012. bio je i peti na Svjetskom juniorskom prvenstvu.

- Počeo sam trenirati prema novom planu, u sklopu kojeg ću prvog mjeseca raditi u Zenici, a u decembru ću trenirati u Makarskoj. U januaru i februaru, zajedno s atletičarima iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, radit ću u dvorani u Beogradu – naglasio je bh. atletičar.

Rad s Alićem

 Pezeru je sparing partner na treninzima i veteran Hamza Alić (40). On je, inače, najavio oproštaj od aktivnog bavljenja atletikom tek poslije Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.