PROBLEMI

Legendarni teniser u bankrotu: Bez dozvole ne može uzeti više od 500 funti

Beker: Prodao i trofeje iz bogate karijere. Arhiv

E. J. / Avaz.ba

7.11.2019

Legendarnom njemačkom teniseru Borisu Bekeru (Becker) uvedene su nove finansijske restrikcije koje će trajati čak do 2031. godine, prenosi ESPN. Beker je u procesu bankrota koji je zbog nemogućnosti da vraća dugove u junu 2017. proglašen na sudu u engleskom Londonu, gdje slavni igrač već duže živi.

No, istragom su u međuvremenu otkrivene dodatne Bekerove finansijske transakcije i imovina vrijedni više od 4,5 miliona funti (približno 5,2 miliona dolara).

Stoga je bankrot produžen za još 12 godina i prema uvjetima ove naredbe, Beker (51) bit će dužan otkriti svu imovine stečajnom upravniku i obavijestiti zajmodavce o svojoj situaciji kada želi uzeti više od 500 funti (580 eura). On ne može biti direktor kompanije niti u rukovodećem tijelu neke firme bez sudske dozvole.

- Restrikcije se obično ukidaju nakon jedne godine, ali nakon Bekerovih postupaka, restrikcije su produžene kako Beker ne bi mogao pričiniti daljnju štetu svojim kreditorima - saopćeno je iz nadležne britanske službe.

Bankrot je proglašen jer Beker nije uspio vratiti 3,3 miliona funti jednoj privatnoj banci. Ranije ove godine, on je organizirao aukciju na kojoj je prodao 82 predmeta iz svoje teniske kolekcije, uključujući trofeje i druge nagrade, te prikupio 680.000 funti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.