TENIS

Spektakl u Londonu: Đoković protiv Nadala za prvo mjesto u svijetu

Đoković: Stiže nakon trijumfa u Parizu. Arhiv

Piše: E. J. / Avaz.ba

9.11.2019

Novak Đoković pokušat će završiti sezonu osvajanjem šestog naslova pobjednika ATP finalnog turnira, čime bi izjednačio rekord Rodžera Federera (Roger), te potisnuti Rafaela Nadala sa prve pozicije na svijetu na kraju godine.

Nijemac Aleksandar Zverev šokirao je srbijanskog igrača u prošlogodišnjem finalu spektakla u londonskoj O2 areni, ali Đoković u takmičenje, koje počinje sutra, ulazi kao glavni favorit nakon pobjede na prošlosedmičnom Mastersu u Parizu.

Mlade snage

Španac Nadal (33), koji nikad u karijeri nije osvojio ATP finale, potisnuo je prije nekoliko dana velikog rivala sa prve pozicije. Pokušat će je odbraniti uprkos problemima sa povredama uoči turnira u Engleskoj. Nadalu se pruža prilika da postane najstariji igrač koji je godinu završio kao prvi teniser svijeta.

Švicarac Federer (38), Nadal i Đoković (32) bili su na tri prve pozicije nosilaca na ATP finalu 2007. Dvanaest godina poslije, malo se toga promijenilo u vrhu svjetskog tenisa. Oni su i dalje u prvom planu, mada su svjesni da mlada generacija opasno prijeti njihovoj dominaciji.

Rus Danil Medvedev (23) od avgusta je osvojio dva mastersa i primorao Nadala na maksimalnih pet setova u finalu US Opena u septembru.

Nadal i Đoković glavni favoriti. Graphic News

Austrijanac Dominik Tim (Dominic Thiem, 26), Grk Stefanos Cicipas (21), Nijemac Zverev (22) i Italijan Mateo Beretini (Matteo Berrettini) čine ostatak učesnika turnira, na kojem će nastupiti osam najuspješnijih igrača prema rezultatima u toku ove godine.

Nakon tri meča unutar grupa, po dva najbolje plasirana igrača nastupit će u polufinalu, nakon čega slijedi i finale u Londonu (17. novembar).

Težak zadatak 

Nadalovi rivali u grupi “Andre Agasi” bit će Medvedev, Cicipas i Zverev, dok Đoković predvodi grupu “Bjorn Borg”, u kojoj su još Federer, Tim i Beretini. Beogradski teniser osvojio je četiri titule zaredom (od 2012. do 2015.). ali je izgubio dva finala na ATP-u u posljednje tri godine. 

- Uvijek postoji šansa da pobijedim u svim mečevima u Londonu ako budem dobro igrao. To sam ranije radio. No, bit će to izuzetno težak zadatak kad se uzme u obzir ko su mi rivali. U svakom meču očekuje te igrač iz top 10 na svijetu - rekao je Đoković.

Posebnu pažnju privlači njegov duel u grupi protiv Federera. Bit će to njihov 49. međusobni susret i repriza ovogodišnjeg finala Vimbldona, u kojem je Đoković slavio nakon pet setova.

Povratak na vrh

Nadal se u ponedjeljak, po osmi put u karijeri, vratio na prvo mjesto svjetske liste Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP), prestigavši Đokovića. Prethodno je Španac na čelu liste bio još u novembru prošle godine.

Nadal i Đoković osvojili su u 2019. po dva gren slem turnira (Nadal Rolan Garos i US Open, Đoković Australian Open i Vimbldon), a u Londonu će se boriti i za prvo mjesto u svijetu.

Ukoliko Španac ne upiše jednu pobjedu u grupi, igraču iz Srbije će biti potrebna oba trijumfa u grupi te u polufinalu da bi ga prestigao. Đoković će kraj godine dočekati na prvoj poziciji i u slučaju da osvoji turnir, a Nadal ne stigne do polufinala. Prednost Španca iznosi 640 bodova.

9

miliona dolara iznosi nagradni  fond turnira  u Londonu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.