KARIJERE

Ajna Mačak: Težim da na terenu sve bude perfektno

U tuzlanskom klubu igra na poziciji lijevog krila

Mačak: Oduvijek gajila ljubav prema lopti. Privatni album

Piše: J. A. / Avaz Sport

11.11.2019

Mlada rukometašica Ajna Mačak (19) od ove sezone igra za tuzlansko Jedinstvo. Rođena Zavidovićanka trenutno studira građevinu na RGGF-u Tuzli, a oduvijek je gajila ljubav prema lopti.  

- Igrala sam fudbal i pokušala trenirati sve što me makar malo privlačilo. Tako da sam jedan dan u povratku s teniskog treninga, svratila do dvorane i tu je bio trening mlađe generacije u rukometu. Već idući dan sam znala da sam našla ono što sam tražila prvih 12 godina iako mi to niko nije vjerovao s obzirom na moju građu - kaže Mačak, kojoj je ŽRK Krivaja matični klub.

Za sebe kaže da uvijek teži perfekcionizmu.

- Rijetko kad zadovoljna sobom jer uvijek težim da to bude sve perfektno na terenu, što je rijetko kad moguće izvesti u realnoj situaciji. Rukomet je igra u kojoj ima puno više bitnih faktora, koji se možda i ne primijete za one koji nisu u tome. Što se tiče ambicija u klubu mislim da je na prvom mjestu uigravanje jako mlade ekipe za budućnost i naravno opstanak u Premijer ligi Bosne i Hercegovine - ističe mlada rukometašica, koja u tuzlanskom klubu igra na poziciji lijevog krila.

Mačak: Ne voli opravdanja. Privatni album

Motivacija omladine

Smatra da je ženski rukomet u BiH u zapostavljen, ali i da se stvari vremenom poboljšavaju.

- Samo informacija da nije bilo ženske reprezentacije dugi niz godina vam može to pokazati. Takve stvari najviše bole jednu osobu koja se bavi sportom u našoj državi. Kako motivirati omladinu da trenira bilo šta, bez dokaza o nekoj budućnosti koja ih čeka ukoliko se potrude. Mislim da se situacija vremenom popravlja, drago mi je i ponosna sam što sam dio reprezentacije koja se uspjela formirati nakon toliko godina i osvojiti turnir u Tuzli prošle godine - mišljenja je naša sagovornica te dodaje da svaka njena osvojena medalja iza sebe ima ogromne emocije i uspomene.

Ženska juniorska rukometna reprezentacija naše države osvojila je 9. mjesto na Evropskom prvenstvu B divizije koje se u julu održalo u Bugarskoj.

- S obzirom na rezultat, nisam sigurna kako će se to dalje odvijati. Ne volim opravdanja kad se govori o bilo čemu pa tako i o tome, jednostavno smo otišli u svijet gdje su nam ljudi pokazali kako bi se trebao igrati rukomet i kod nas, šta je još sve potrebno uložiti za uspjeh, prvenstveno mislim na individualni trud svakog igrača - zaključuje Mačak, koja u budućnosti želi završiti fakultet i nastaviti igrati rukomet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.