TENIS

Nema većih gubitnika: Australija deveti put zaredom poražena u finalu

Francuskinje titulu proslavile u Pertu. AFP

E. J. / Avaz.ba

11.11.2019

Kristina Mladenović i Karolin Garsija (Caroline Garcia) predvodile su žensku tenisku reprezentaciju Francuske do prvog trofeja u Fed kupu od 2003. godine, osvojivši odlučujući poen u dublu protiv Australije za trijumf od 3:2 u finalu.

U posljednjem izdanju prestižnog reprezentativnog takmičenja teniserki u aktuelnom formatu, gošće su u Areni u Pertu u odlučujućem duelu savladale australsku kombinaciju Ešlejg Barti (Ashleigh Barty) i Samantu Stosur (Samantha) sa 6:4, 6:3.

Francuska je prethodno trijumfovala 1997. godine, savladavši u finalu Holandiju, te 2003., kada je nadigrala Sjedinjene Američke Države.

S druge strane, Australke ni nakon 45 godina nisu uspjele osvojiti trofej, kojeg su se domogle još 1974.

Od tada do danas su nanizale devet poraza u finalima, od toga šest zaredom, od 1975. do 1980., potom 1984. i 1993. te ove godine u Pertu. Barti, vodeća igračica svjetske rang-liste, nije mogla sakriti suze nakon dramatičnog poraza.

- Bit ćemo jače, odlučnije, spremnije... Ovaj trenutak iskoristit ćemo kao gorivo koje će nas voditi u budućnosti - izjavila je australska selektorica Ališa Molik (Alicia).

Završnica Fed kupa iduće godine bit će igrana u Mađarskoj (Budimpešta), gdje će se 12 najboljih selekcija boriti za trofej tokom šest dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.