MLADE NADE Peterostruka državna prvakinja u svojoj kategoriji

Esma Alić: Skijanje nije samo sport već i način življenja

Nosila zastavu BiH na ceremoniji otvaranja EYOF-a

J. A. / Avaz Sport

Alić: Članica reprezentacije BiH u alpskom skijanju

Foto: Privatni album


Esma Alić, mlada je skijašica koja je javnosti poznata kao djevojka koja je nosila zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji otvaranja EYOF-a. 17-godišnja članica Ski kluba Bjelašnica peterostruka je državna prvakinja u svojoj kategoriji, a ljubav prema ovom sportu gaji još od malih nogu.  

- Ljubav prema skijanju gajim od svoje pete godine kada sam prvi put stala na skije. Sa svojih 12 godina, kada sam postala članica reprezentacije u alpskom skijanju BiH, moja ljubav prema ovom sportu je postala još jača - kaže Alić, inače učenica trećeg razreda Druge gimnazije u Sarajevu.

Mlada skijašica vrijedno je trenirala preko ljeta kako bi bila što spremnija za sezonu koja slijedi.

- Odradila sam ljetne pripreme (kondiciju), kao i skijaške treninge s reprezentacijom BiH na glečeru Hintertuks u Austriji. Zadovoljna sam dosadašnjim radom, ali ispred mene ima još dosta posla i cilj je pomjeriti svoje granice do samog početka sezone - ističe mlada bh. skijašica, kojoj je najdraža medalja do sada drugo mjesto, osvojeno u Kranjskoj Gori (Slovenija) 2018 godine.

  • Alić: U sjećanju ostaju samo lijepi momenti

    Alić: U sjećanju ostaju samo lijepi momenti

    Foto: Privatni album


Zahtjevan sport

Alić se trenutno takmiči samo u tehničkim disciplinama.

- U brzim disciplinama nisam se još okušala, ali je u planu da se ove sezone to promjeni. Skijanje je zahtjevan sport jer od vas zahtjeva predanost,disciplinu i spremnost na treninge po raznim vremenskim uvjetima. Ali kad volite ovaj sport, nije ništa teško i u sjećanju ostaju samo lijepi momenti i nezaboravna prijateljstva. Skijanje nije samo sport, već i način življenja - riječi su ambiciozne skijašice kojoj je veleslalom primarna i najdraža disciplina.

Smatra da je nerazvijena infrastruktura najveći problem bh. skijanja.

- Infrastruktura, nažalost nije dovoljno razvijena, iako imamo dobre prirodne uvjete za to. Alpsko skijanje je skup sport i takmičarima je dosta teško održati se u svijetu skijanja bez adekvatne finansijske podrške od strane državnih institucija, što je nažalost slučaj u BiH - naglašava Alić.

  • Esma Alić i Ivica Kostelić ostvarili saradnju

    Esma Alić i Ivica Kostelić ostvarili saradnju

    Foto: Privatni album


Korak bliže

Esma ima i svog skijaškog uzora.

- Ivica Kostelić je moj najveći uzor, jer je sa naših područja i iako dolazi iz nacije koja nije tradicionalno skijaška, dokazuje da je uspjeh moguć ukoliko je prisutan rad i trud. Također sam imala čast da sarađujem s njim, te sam shvatila da pored toga što je veliki sportista, on je i izuzetan čovjek - kaže bh. skijašica.

Njen naredni cilj su Olimpijske igre mladih (YOG).

- Ambicije su mi ostvariti što bolji rezultat na YOG-u, kao i na međunarodnim trkama. YOG predstavlja još jedan korak bliže mom najvećem cilju, Zimskim olimpijskim igrama - zaključuje Esma Alić.

Više o:

Esma Alić Skijanje
NA VRH

Podijeli članak na