MLADE NADE

Esma Alić: Skijanje nije samo sport već i način življenja

Nosila zastavu BiH na ceremoniji otvaranja EYOF-a

Alić: Članica reprezentacije BiH u alpskom skijanju. Privatni album

Piše: J. A. / Avaz Sport

12.11.2019

Esma Alić, mlada je skijašica koja je javnosti poznata kao djevojka koja je nosila zastavu Bosne i Hercegovine na ceremoniji otvaranja EYOF-a. 17-godišnja članica Ski kluba Bjelašnica peterostruka je državna prvakinja u svojoj kategoriji, a ljubav prema ovom sportu gaji još od malih nogu.  

- Ljubav prema skijanju gajim od svoje pete godine kada sam prvi put stala na skije. Sa svojih 12 godina, kada sam postala članica reprezentacije u alpskom skijanju BiH, moja ljubav prema ovom sportu je postala još jača - kaže Alić, inače učenica trećeg razreda Druge gimnazije u Sarajevu.

Mlada skijašica vrijedno je trenirala preko ljeta kako bi bila što spremnija za sezonu koja slijedi.

- Odradila sam ljetne pripreme (kondiciju), kao i skijaške treninge s reprezentacijom BiH na glečeru Hintertuks u Austriji. Zadovoljna sam dosadašnjim radom, ali ispred mene ima još dosta posla i cilj je pomjeriti svoje granice do samog početka sezone - ističe mlada bh. skijašica, kojoj je najdraža medalja do sada drugo mjesto, osvojeno u Kranjskoj Gori (Slovenija) 2018 godine.

Alić: U sjećanju ostaju samo lijepi momenti. Privatni album

Zahtjevan sport

Alić se trenutno takmiči samo u tehničkim disciplinama.

- U brzim disciplinama nisam se još okušala, ali je u planu da se ove sezone to promjeni. Skijanje je zahtjevan sport jer od vas zahtjeva predanost,disciplinu i spremnost na treninge po raznim vremenskim uvjetima. Ali kad volite ovaj sport, nije ništa teško i u sjećanju ostaju samo lijepi momenti i nezaboravna prijateljstva. Skijanje nije samo sport, već i način življenja - riječi su ambiciozne skijašice kojoj je veleslalom primarna i najdraža disciplina.

Smatra da je nerazvijena infrastruktura najveći problem bh. skijanja.

- Infrastruktura, nažalost nije dovoljno razvijena, iako imamo dobre prirodne uvjete za to. Alpsko skijanje je skup sport i takmičarima je dosta teško održati se u svijetu skijanja bez adekvatne finansijske podrške od strane državnih institucija, što je nažalost slučaj u BiH - naglašava Alić.

Esma Alić i Ivica Kostelić ostvarili saradnju. Privatni album

Korak bliže

Esma ima i svog skijaškog uzora.

- Ivica Kostelić je moj najveći uzor, jer je sa naših područja i iako dolazi iz nacije koja nije tradicionalno skijaška, dokazuje da je uspjeh moguć ukoliko je prisutan rad i trud. Također sam imala čast da sarađujem s njim, te sam shvatila da pored toga što je veliki sportista, on je i izuzetan čovjek - kaže bh. skijašica.

Njen naredni cilj su Olimpijske igre mladih (YOG).

- Ambicije su mi ostvariti što bolji rezultat na YOG-u, kao i na međunarodnim trkama. YOG predstavlja još jedan korak bliže mom najvećem cilju, Zimskim olimpijskim igrama - zaključuje Esma Alić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.