KRALJICA SPORTOVA

Asija Frljak, Sarajevska raketa: U atletiku se ulaže veoma malo

Takmiči se u sprinterskim disciplinama

Asija Frljak: Dragulj bh. sporta. Privatni album

Piše: J. A. / Avaz Sport

20.11.2019

Asija Frljak mlada je atletičarka koja ponosno brani boje Atletskog kluba Sarajevo. Ova 15-godišnja djevojka jedna je od najtalentiranijih i najperspektivnijih sportistkinja u Bosni i Hercegovini. Atletikom se bavi već pet godina, a takmiči se u sprinterskim disciplinama (100, 200 i 400 metara te u štafetama). 

- Ljubav prema atletici sam naslijedila. Počela sam trenirati na nagovor mame, koja je bila veoma uspješna u atletici, sa željom da krenem njenim putem, gdje sam i počela trenirati – kaže Asija Frljak.

Državna rekorderka

Ova mlada atletičarka postigla je u ovoj godini veoma zapažene rezultate.

- U štafetama 4×100, 4×200 i 4×400 metara oborila sam državne rekorde. Imam mnogo pobjeda i na domaćem i na međunarodnom nivou - riječi su ove uspješne mlade atletičarke.

Asija je vlasnica brojnih medalja, a izdvojila je i najdražu.

- Najdraža, a ujedno i najveća, a za mene najsjajnija, jeste zlatna medalja "Olimpic Day", gdje sam u jakoj konkurenciji nastupala na 400 metara i odnijela pobjedu u toj utrci - riječi su ambiciozne članice Atletskog kluba Sarajevo, koja je, zbog svojih odličnih postignuća, dobila i nadimak Sarajevska raketa.

Asija Frljak: Takmiči se u sprinterskim disciplinama. Privatni album

Veća ulaganja

Smatra da je kraljica sportova mnogo zapostavljena u našoj državi. 

- Veoma se malo ulaže u atletiku, a dosta je talenata koji propadaju zbog loših uvjeta. Političari bi iz budžeta trebali izdvajati mnogo više novčanih sredstava za razvoj sporta u BiH. Takvo ulaganje vjerovatno bi se i rezultatima sportista vratilo ovoj državi – smatra talentirana atletičarka.

Ističe da atletskim klubovima mnogo toga nedostaje.  

- Jedan od glavnih razloga zašto je stanje ovako loše jeste nefinansiranje od države. Klubovi, kao i članovi kluba, sami sebi omogućavaju putovanja na takmičenja, pripreme i ostale aktivnosti u ovom sportu. Ovaj sport zahtijeva mnogo kako truda, rada, zalaganja i odricanja, tako i novca, koji ne može svako priuštiti – smatra ova mlada djevojka.

Najbrža žena

Njen uzor je naš najbolji atletičar Amel Tuka. 

- Amel je najbolji primjer kako se upornim, istrajnim treninzima i odricanjem može doći na sami svjetski vrh – riječi su naše sagovornice.

Nada se da će u budućnosti ispuniti normu za velika takmičenja, a govorila je i o planovima za narednu sezonu.  

- Cilj mi je da postanem najbrža žena u svojoj državi i da se izborim za velike rezultate kako na državnom, tako i na evropskom i svjetskom nivou. Moj prvi korak je da izborim učešće na ljetnom EYOF-u, koji se održava naredne godine, i na Evropskom kupu u Portugalu - zaključuje Asija Frljak.  

Asija Frljak: Ponosno brani boje Atletskog kluba Sarajevo. Privatni album

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.