DOPING

Nova afera na pomolu: Rusima će biti zabranjen nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju?

Ganus: Očekuje žestoke sankcije. AFP

Piše: E. J. / Avaz.ba

24.11.2019

Izgledi da će Rusiji biti zabranjen nastup na Olimpijskim igrama iduće godine u japanskom Tokiju postaju sve veći jer vijeće Svjetske antidoping agencije (WADA) smatra da ova država krši međunarodne propise.

WADA je saopćila da je njen komitet (CRC) preporučio suspenziju Ruske antidoping agencije (RUSADA) na sastanku Izvršnog komiteta WADA-e, koji je zakazan za 9. decembar u francuskom Parizu.

CRC je prethodno tražio da Rusi objasne “nekonzistentnosti” u podacima iz njenih laboratorija koji su predati istražiteljima WADA-e u januaru.

Otkrivanje svih informacija iz moskovske laboratorije bio je ključni uvjet kako bi WADA potvrdila dizanje sankcija iz septembra 2018.

Prethodno je RUSADA bila suspendirana tri godine zbog otkrića da je u Rusiji postojao razvijen sistem dopinga u sportu, uz podršku države.

Zbog toga je Rusiji bio zabranjen nastup na Zimskim igrama 2018. u južnokorejskom Pjongčangu, ali je njenih 168 sportista učestvovalo kao neutralni takmičari.

Šef RUSADA-e Jurij Ganus je u intervjuu za agenciju AFP prošlog mjeseca optužio moskovske vlasti da su lažirane laboratorijske podatke predale WADA-i.

Ganus je insistirao na tome da službenici RUSADA-e nisu odgovorni za lažiranje podataka, već neidentificirane osobe iz vlasti. Dodao je Ganus da očekuje uvođenje niz sankcija, uključujući ograničenja u održavanju međunarodnih turnira u Rusiji, isključenje iz međunarodnih sportskih saveza i novčane kazne.

- Ruski olimpijski tim bit će onemogućen da u potpunosti sudjeluje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Mislim da će se to dogoditi i na Zimskim olimpijskim igrama u Kini - kazao je Ganus.

Suspenzije u atletici

Najava WADA-e uslijedila je nakon što je Svjetska atletska federacija obustavila proces povratka ruskog saveza u okrilje ove organizacije.

Predsjednik Atletske federacije Rusije (RUSAF) Dmitrij Šljahtin i ostali visoki zvaničnici suspendirani su zbog “ozbiljnih kršenja” antidoping pravila.

MINISTAR

sporta Rusije Pavel Kolobkov negirao je da su podaci iz laboratorija lažirani, rekavši da ništa nije uklonjeno prije predaje WADA-i


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.