ISTRAGE

Crno im se piše: WADA predložila četverogodišnju suspenziju za ruske sportiste!

WADA optužila Ruse za kršenje propisa. AFP

E. J. / Avaz.ba

25.11.2019

Komisija Svjetske antidoping agencija (WADA) preporučila je četverogodišnju zabranu nastupa Rusije na sportskim takmičenjima zbog falsificiranja laboratorijskih nalaza koji su predati istražiteljima WADA-e, prenosi agencija AFP.

U saopćenju WADA-e se navodi da je komitet pozvao na sankcije, kojima bi ruskim sportistima, između ostalog, bilo zabranjeno da učestvuju na Olimpijskim igrama iduće godine u japanskom Tokiju. O tome se će izjasniti Izvršni odbor WADA-e na sjednici 9. decembra u Parizu (Francuska).

Ruska antidoping agencija (RUSADA) prethodno je bila suspendirana tri godine zbog otkrića da je u Rusiji postojao razvijen sistem dopinga u sportu, uz podršku države. Zbog toga je Rusiji bio zabranjen nastup na Zimskim igrama 2018. u južnokorejskom Pjongčangu, ali je njenih 168 sportista učestvovalo kao neutralni takmičari.

U međuvremenu, WADA je u septembru 2018. zatražila otkrivanje svih informacija iz moskovske laboratorije kako bi potvrdila dizanje sankcija. No, istražni komitet WADA-e tvrdi da su im predati lažirani laboratorijski podaci o doping-kontrolama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.