RUKOMET

Šumana najviše muče krila, odbrana je naša glavna snaga

Situacija je povoljnija nego uoči oktobarskog termina, ali igrači imaju još mnogo obaveza do okupljanja “Zmajeva”

Šuman: Debitiramo na Euru. Avaz

Piše: Er. BIJEDIĆ / Avaz.ba

27.11.2019

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovinepremijerni nastup na jednom Evropskom prvenstvu imat će početkom sljedeće godine.

Svima je u našem taboru apsolutno jasno da će prezentacija našeg rukometa prvenstveno zavisiti od toga u kojem će sastavu izabranici selektora Bilala Šumana stići na Euro u Austriji, Norveškoj i Švedskoj (od 10. do 26. januara 2020.), a potom i od forme naših igrača.

Nešto manje od mjesec do okupljanja “Zmajeva” (23. decembar), situacija je povoljnija nego uoči oktobarskog reprezentativnog termina Evropske rukometne federacije (EHF).

Igrači, međutim, imaju još mnogo obaveza i trebat će malo sreće da ostanu zdravi i da kroz ligaške utakmice dodatno pokušaju podići formu kako bi na Euru bili u situaciji da se predstave u najboljem izdanju kroz grupu D u Trondhajmu, odnosno protiv domaćina Norveške, Francuske i Portugala. 

Prce: Slab kvalitet lige na Kosovu. Arhiv

Nakon analize igračkog kadra, može se zaključiti da je trenutno stanje forme i zdravlja naših rukometaša mnogo bolje nego što je bilo tokom kvalifikacija i na posljednjem oktobarskom okupljanju, kao i da je odbrana naš najjači adut.

Evidentno je, međutim, da ćemo ponovo, vjerovatno, imati problem s krilnim pozicijama:

GOLMANI

Bosanskohercegovački tim trebao bi imati sigurnost na golmanskim pozicijama, jer redovno za svoje klubove brane Benjamin Burić i Nebojša Grahovac.

Prvi od njih, igrajući za Flensburg, što podrazumijeva sakupljanje minutaže u dva najjača rukometna takmičenja na svijetu, evropskoj Ligi prvaka i njemačkoj Bundesligi, dok se Grahovac ove sezone sa Šartrom bori za opstanak u Prvoj ligi Francuske.

BEKOVI

Od bekova, sigurnost uvijek pruža forma nesalomivog kapitena Mirsada Terzića, koji, uprkos tome što igra na četiri fronta za mađarski Vesprem (Liga prvaka, SEHA liga, domaće prvenstvo i Kup), i dalje ne pokazuje znakove slabosti.

Terzić je igrač na kojeg Šuman uvijek može računati. Mnogo više strepimo za stanje ostalih vanjskih igrača. Nikola Prce ove sezone igra za Besa Famgas na Kosovu, gdje je sam priznao da je problem slabiji kvalitet lige.

Uz Terzića i Prcu, na lijevom beku je ohrabrujuće da se, poslije povrede, u formu vraća Marin Vegar. On je prošlog vikenda u susretu SEHA lige za Eurofarm Rabotnik zabio osam golova iz 11 šuteva u Šapcu protiv Metaloplastike (poraz od 26:27).

Posebno kritično pitanje bili su srednji bekovi. Na posljednjem okupljanju nije bilo Ivana Karačića i Marka Tarabokije (Tarabochia), ali je i ovdje mnogo bolja situacija. Karačić je izostao zbog lakše povrede i on, praktično, u top-formi igra za Makabi Rišon u Izraelu, dok Tarabokija kroz takmičarske utakmice već mjesec hvata formu igrajući za Sesvete (Hrvatska).

Važan adut na ovoj poziciji je svakako odlična forma Josipa Perića u Gepingenu. Na poziciji desnog beka naš vodeći igrač trebao bi biti Banjalučanin Marko Panić, koji redovno igra za svoj Meškov. Na ovom mjestu uvijek je spreman uskočiti i njegov sugrađanin Dejan Malinović, koji redovno nastupa za Dobrogeu u Rumuniji. Na Euro će Šuman sigurno voditi još jednog desnog beka, a birat će između Koste Savića i Matea Rodina (obojica igraju u francuskom drugoligašu Nansiju).

PIVOTI

Senjamin Burić i Vladimir Vranješ bit će naši glavni aduti na poziciji pivota. Konstantno dobru formu su demonstrirali i kroz uspjeh njihovih klubova (Nansi, Tatabanja).

Posebno je važno da se u punu formu vratio Vranješ, koji je pauzirao zbog teške povrede koljena. Uz njih bi trebao biti iskusni Muhamed Toromanović, koji formu održava igranjem u visočkoj Bosni.

Burić: Brani u dva najjača takmičenja na svijetu. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.