EKSKLUZIVNO

Damir Beljo: U ovakvom meču bih u ring ušao i bez ruku

Znam koliko je težak zadatak, ali u meču za prvaka dat ću sve od sebe, kaže naš kruzeraš

Beljo: Veliki izazov. Arhiv

N. D.

28.11.2019

Do sada je samo jedan bokser iz Bosne i Hercegovine koji se bori pod zastavom BiH imao zakazan meč za titulu prvaka svijeta u profesionalnom boksu po jednoj od najbitnijih organizacija planete. Damir Beljo se trebao boriti protiv Aleksandera Usika, u rukama je držao ugovor, već se vidio u ringu, a onda je doživio saobraćajnu nesreću. Meč nikada nije održan.


Pozitivna strana

– Sve to pokušavam gledati s pozitivne strane. Božija volja je takva bila. Taj ugovor, ta nada, ali onda je sve stalo. Zamislite, udari me čovjek na parkingu, divan čovjek, profesionalni vozač, toliko nesretnih okolnosti, ali nakon svega zahvalio sam Bogu – kaže u ekskluzivnom razgovoru za „Avaz“ Beljo, dok se prisjeća kako je ostao bez velike prilike da postane prvak svijeta.

Nakon toga krenula su kola nizbrdo. Operacije, odsustvo, ostao i bez evropske titule koju je prvi u BiH osvojio, ali nije se predao. Nije digao ruke od boksa, ali nije ni boks od njega, sada je to jasno.

Damir Beljo drugi put je pozvan da se bori za titulu profesionalnog prvaka svijeta. Ovog puta u veoma poštovanoj WBA verziji, a za protivnika će imati Armenca s francuskim pasošem Arsena Goulamiriana. Meč će biti održan 28. decembra u Marseju.

– Moram reći da me je ugodno iznenadio moj bivši menadžer Dalibor Ban. Nazvao me i pitao da li želim taj meč, rekao sam: „Ma, borio bih se i bez ruku“. Sada je sve ugovoreno, sve se zna i neke stvari koje sanjaš postaju java. Nikada nisam rekao da ću biti prvak svijeta, ali sam sanjao priliku. Evo Bog je posložio stvari da je ta borba sada izvjesna – naglašava Hercegovac.


Nema vremena

S obzirom na to da je definitivno borbu dobio u utorak, jasno je da nema puno vremena za pripreme.

– Imam tek četiri sedmice do borbe. Faktički to nije dovoljno vremena za pripremu, ali ne gubim vrijeme. Radim maksimalno, jutos sam povraćao na treningu (jučer, op. a.). Hvala ljudima oko mene, mojim menadžerima, mojim trenerima, klubu. Ovo želimo zajednički izgurati na nabolji mogući način – riječi su Belje.

Nikada Beljo nije bio sinonim za bahatost. Uvijek je stvari sagledavao realno, ali je ponajviše gledao sebe. Tako je i kada se govori o aktuelnom prvaku.

– Čovjek je superšampion u kruzeru. Ono što je Usik bio ranije. Neporažen je, govore o njemu kao velikom udaraču koji se žestoko sprema i ovog puta. Nek' se sprema, neka trenira, šta ću mu ja. I ja treniram i znam da ću dati sve od sebe – naglasio je bh. kruzeraš.





25

pobjeda ima Goulamirian, od toga 17 puta slavio je nokautom. Nijednom nije poražen.


26

pobjeda ima Beljo, od toga 21 put slavio je nokautom. Ni on nikada nije poražen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.