RUKOMET

"Zmajevi" pred Euro: Na krilu bi najbolja opcija bio Šuman iz igračkih dana

Nekad je prvo desno krilo našeg A-tima bio Faruk Vražalić, no, Vražalić od odlaska ljetos iz Rumunije (ČSM Bukurešt) nije imao klub

Zulfić: Naše najstandardnije desno krilo i igrač iz Lige prvaka iz nejasnih je razloga u zadnje vrijeme izostavljan iz reprezentacije. Arhiv

Piše: E. Bijedić

3.12.2019

Kad bi u ovom trenutku selektor Bilal Šuman okupio rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, mogao bi računati na sve najbolje igrače osim onih na krilnim pozicijama.

Reprezentacija je i prethodnih godina stalno imala problema zbog učinka sa ovih pozicija. Prema trenutnom stanju, to je najveći problem i uoči premijernog nastupa “Zmajeva” na Evropskom prvenstvu u Austriji, Norveškoj i Švedskoj (od 10. do 26. januara 2020. godine).

Liga prvaka

Na desnom krilu bi najbolja opcija bio sam Šuman iz igračkih dana, ali to se ipak neće desiti.

U takmičarskoj formi su Muhamed Zulfić, koji nastupa za hit ekipu u evropskoj Ligi prvaka, rumunskog šampiona Dinamo iz Bukurešta, te Ibrahim Haseljić, koji minutažu sakuplja u četvrtfinalu Kupa EHF i četvrtoplasiranom timu slovenskog prvenstva, Gorenju iz Velenja.

Haseljić (21) igra sve bolje, ali je prvu službenu utakmicu za A-tim BiH upisao tek u aprilu ove godine.

- Zulfić je sa nama odavno, a Haseljić je veliki potencijal koji dugo može igrati na toj poziciji. Upravo je veoma važno da nađemo pet-šest igrača za budućnost - kaže Šuman.

Na ovom mjestu se činilo da je dobro rješenje Srđan Predragović, koji, međutim, nije odigrao nijednu utakmicu u njemačkoj Bundesligi nakon ljetošnjeg potpisa za Gepingen. On bi uskoro trebao promijeniti sredinu, ali je očito da će na okupljanje, ukoliko bude pozvan, doći van takmičarske forme.

- Srđan je odličan igrač, ali veoma je važno da igrač redovno nastupa. Koldingu je trebao ljevak, tako da ovih dana pratimo situaciju pošto postoji kombinacija da odmah ide tamo na posudbu i proba uhvatiti nekoliko utakmica prije Eura - rekao je selektor BiH, koji je i sam nekada nosio dres slavnog danskog kluba.

Nekad je prvo desno krilo našeg A-tima bio Faruk Vražalić. No, Vražalić od odlaska ljetos iz Rumunije (ČSM Bukurešt) nije imao klub.

Usamljeni Ovčina

Na lijevom krilu (ali i kao važan dio odbrane u postavci 5-1) svoje mjesto ima Alen Ovčina, koji je potvrdio visoku formu kroz nastupe za Vojvodinu (Srbija) u SEHA ligi. Osim njega sa Šumanovog spiska redovno igra samo mladi Enes Keškić, koji nastupa u Trećoj ligi Njemačke.

Dobro bi tu došao Tomislav Nuić, ali on se čitavu godinu muči sa povredom koljena i tek je u fazi rehabilitacije.

- Ovčina igra odlično, a pokazao se i u odbrani, dok Keškić stalno igra i sigurno da je on potencijal za budućnost - ističe Šuman.

Zdravstveni bilten i forma ostatka igrača iz tima se u ovom trenutku čine dosta povoljnim. Pogotovo u odnosu na situaciju u oktobru.

- Mnogo je bolje stanje. Svi igraju, ali ima još dosta utakmica i vremena do okupljanja. Naravno, meni je želja da svi budu zdravi i spremni, da ne bude povreda - rekao je Šuman

U opciji i meč s Izraelom

U Evropskoj rukometnoj federaciji (EHF) trenutno imaju Šumanov širi spisak za Euro od 33 imena, koji će biti sveden na 20 (18 plus dvije rezerve) do 15. decembra.

Okupljanje reprezentativaca je 23. decembra s tim da će se igrači iz Bundeslige priključiti tek poslije Nove godine jer im je posljednja klupska utakmica na programu 29. decembra. Opcije za prijateljske utakmice do kraja godine su Saudijska Arabija i Kuvajt, dok su sigurni mečevi sa Hrvatskom u Poreču 3. i 4. januara.

- Imamo ponudu i Izraela da igramo 28. i 29. decembra. Ukoliko ne bude ništa sa spomenutim protivnicima, igrali bismo utakmicu sa selekcijom naše Premijer lige - pojasnio je Šuman.

Naša reprezentacija prvu utakmicu u Trondhajmu igra 10. januara sa Norveškom, dva dana poslije protivnik je Portugal, a 14. Francuska. Plasman u narednu rundu izborit će po dvije prvoplasirane selekcije iz šest grupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.