SARAJEVO Svečanost u Olimpijskom komitetu

Amel Tuka i Larisa Cerić najbolji sportisti BiH

E. J. / Avaz.ba
05.12.2019 21:48

Dobitnici nagrada sa priznanjima

Foto: FENA

Atletičar Amel Tuka proglašen je za sportistu godine u izboru Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine. Tuka je briljirao u ovoj sezoni, koju je krunisao osvajanjem srebrene medalje u utrci na 800 metara na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Tuka je osvojio priznanje i za najboljeg sportistu u seniorskoj konkurenciji, ispred Nedžada Husića (tekvondo), Hamze Turulje (karate) i Hamze Čajića (karate). Za najbolju sportistkinju u seniorskoj kokurenciji proglašena je džudistkinja Larisa Cerić, a u konkurenciji su bile i biciklistkinja Lejla Tanović i atletičarka Jelena Gajić.

Tekvondo reprezentacija BiH je najbolja državna selekcija u 2019., a Tekvondo klub Novi Grad najuspješniji sportski klub.

Promotori sporta

Olimpijski komitet BiH dodijelio je i specijalne nagrade. Specijalnu nagradu MOK-a dobila je bivša košarkašica Razija Mujanović, a Ibrahim Krehić (košarka) i Anto Dafinić (stoni tenis) specijalnu nagradu za dugogodišnji doprinos u razvoju sporta.

Specijalna nagrada, promotori sporta, dodijeljena je Specijalnoj olimpijadi BiH, Kik-boksing savezu BiH, Mili Matijeviću, Branislavu Paviću, Hanifi Terzić i Emiru Baraliću. Specijalnu nagradu za sportistu ili ekipu iz porodice neolimpijskih sportova dobili su Hasan Sejdinović (Specijalna olimpijada), Selma Baltić, Igor Emkić, Edin Vučelj (kik-boks) i Sanjin Pehlivanović (bilijar).

Istaknuti rezultati

Posebna nagrada za istaknuti sportski rezultat dodijeljena je Azri Dedić (ID džudo) i Anđeli Stojić (karate), Vedad Karić je dobio nagradu za fer-plej, a Haris Mrkonja i Dragiša Ćorsović za medijsku promociju olimpijskih vrijednosti.

Branislav Crnogorac (džudo) dobio je nagradu za najboljeg trenera u 2019. godini, dok su priznanja za najbolje sportiste u juniorskoj konkurenciji dobili džudistkinja Anđela Samardžić i džudist Toni Miletić.

Za uspješan dugogodišnji trenerski rad nagrađen je Neđo Đurović (atletika). Priznanje ambasador sporta BiH dobili su Milanko Mučibabić, Enver Marić i Sejfo Šehović. Specijalna nagrada za vrhunski trenerski rezultat dodijeljena treneru bh. atletičara Amela Tuke, Đovaniju Gidiniju.

Komentari

NA VRH