ODLUKE

WADA bez milosti u Lozani: Rusija izbačena sa svjetske sportske scene!

WADA usvojila preporuke specijalnog komiteta. AFP

E. J. / Avaz.ba

9.12.2019

Svjetska antidoping-organizacija (WADA) kaznila je Rusiju sa četverogodišnjom zabranom nastupa na međunarodnim takmičenjima, prenosi AFP. Ovu je odluku Izvršni odbor WADA-e donio na današnjoj sjednici u švicarskoj Lozani zbog toga što su Rusi kršili antidoping propise.

Ruski sportisti se, između ostalog, neće moći takmičiti pod državnim obilježjima, Rusija neće moći organizirati velike događaje niti će njenim zvaničnicima biti dozvoljeno članstvo u tijelima međunarodnih sportskih organizacija…

Suspenzija se odnosi i na učešće na Ljetnim olimpijskim igrama 2020. u japanskom Tokiju i Zimskim igrama 2022. u kineskom Pekingu.

Urediti kuću

Portparol WADA-e izjavio je da su sve preporuke specijalnog istražnog komiteta odobrene jednoglasno.

Rusi su, zbog kršenja propisa u vezi s dopingom (WADA je zaključila da je doping vršen pod okriljem države), već propustili prošlogodišnje Zimske olimpijske igre u južnokorejskom Pjongčangu (sportisti su učestvovali pod neutralnim obilježjima).

Specijalni komitet WADA-e prethodno optužio je Moskvu za lažiranje podataka tamošnje antidoping-agencije (RUSADA) predatih istražiteljima WADA-e, što je bio jedan od uvjeta za suspenziju sankcija, uključujući dokaze pod kontrolom moćnog Istražnog odbora te zemlje.

Rusija je reagirala navodima da je riječ o zavjeri sa Zapada, ali se Juri Ganus, koji je na čelu RUSADA-e od 2017. godine, javio kao neočekivani kritičar svojih vlasti, prenosi AFP.

- Rusija mora urediti svoju kuću - rekao je Ganus, koji je uoči sastanka WADA-e prognozirao da će njegovoj državi biti zabranjeno učešće i na Ljetnim i na Zimskim olimpijskim igrama 2020. i 2022. godine.

Prozvao i Putina

Nije ga pokolebala ni činjenica da su dvojica bivših šefova WADA-e Vjačeslav Sinev i Nikita Kamajev iznenada preminuli 2016. godine u samo dvije sedmice, a da se bivši šef antidoping-laboratorije Grigori Rodčenkov krije u Sjedinjenim Američkim Državama. Sve se to dešavalo u jeku prethodne afere u ruskom sportu zbog dopinga.

Ganus je u svojim istupima pozvao predsjednika Rusije Vladimira Putina da intervenira i obuzda ministra sporta Pavela Kolobkova. Ni Kolobkov nije krio da je iritiran ponašanjem Ganusa.

- Manipulacija o kojoj govori šef RUSADA-e, ne postoji - rekao je prošlog mjeseca Kolobkov. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.