RUKOMET

Bivši igrač Bosne briljira u Ligi prvaka: Našu grupu na Euru teško bi prošla i Hrvatska

Zulfić: Vrhunske partije. Arhiv

Piše: A. Č. / Avaz.ba

12.12.2019

Ne može se Bosna i Hercegovina, sve i kad bi htjela, mada je rukomet ovdje bitan koliko i lanjski snijeg, pohvaliti velikim brojem igrača u elitnom klupskom takmičenju, Ligi evropskih prvaka.

Uvijek smo bili rasadnik talenata, ali da se ne lažemo, pokazatelj vrijednosti jedne reprezentacije mogao bi biti i taj podatak - koliko nas je u eliti, među najboljima.

Bez riječi

Pa onda krene nabrajanje, Benjamin Burić je u njemačkom Flensburgu, Mirsad Terzić neizostavan u mađarskom Vespremu, on dođe kao neki simbol Lige prvaka, Marko Panić je u bjeloruskom Meškovu, Marko Tarabochia u poljskoj Visli i... Muhamed Zulfić.

Njegov Dinamo iz Bukurešta najprijatnije je iznenađenje ovogodišnjeg izdanja elitnog takmičenja, premda je bio u grupi nepovlaštenih ekipa.

Ipak, među nepovlaštenima je svojevremeno bio i francuski Monpelje pa je osvojio naslov evropskog prvaka. Poenta je u tome da nemamo tamo mnogo igrača, a opet Zulfića već duže nema u reprezentaciji...

- Ni sam ne znam šta je posrijedi, sa selektorom nisam nikada pričao. Oficijelno mi niko nikada nije rekao zašto sam ispao iz konkurencije - priča Zulfić za “Dnevni avaz”.

Ipak, kako smo prilično deficitarni na pozicijama krila, 27-godišnji Zulfić se nada da njegove dobre partije neće ostati nezapažene.

Uostalom, u ovoj konstelaciji bilo bi i sramotno i skandalozno ostati imun na Zulfićev neosporni kvalitet i trenutnu formu te ga ne uvrstiti u tim za Evropsko prvenstvo 2020.

- U ovom trenutku igramo stvarno dobro i u odbrani i u napadu, izvodim sedmerce... U Ligi prvaka istinska smo senzacija, nemamo poraza.

Ja sam zadovoljan svojom igrom, a mislim da mi je u tome pomoglo što sam konačno ostvario kontinuitet u jednom klubu.

Prije sam dosta selio i to za vrlo kratko vrijeme. Sada sam već duže u Dinamu, a ide nam svima u prilog što je već dvije godine kostur ekipe na okupu - ispričao nam je Zulfić nakon gostovanja danskom Svendborgu, gdje je rumunski klub slavio sa 32:31 uz njegova tri gola i 75 posto uspješnosti šuta.

Od Zulfića je bio precizniji Mamdud Šebib, koji je imao šut 4/4.

A kada je u pitanju reprezentacija, “Zmajevi” će u debitantskom nastupu na Euru, koji počinje 10. januara iduće godine u norveškom Trondhajmu, igrati sa domaćinom Norveškom, Francuskom i Portugalom. Vidjet ćemo da li sa Zulfićem u postavi.

Domaći teren

- Zaista je teška grupa. I da Hrvatska, koja je među najboljim reprezentacijama svijeta, igra umjesto nas, ne bi joj niko mogao garantirati prolazak u narednu fazu. Norvežani su jedni od domaćina i vjerovatno će biti silno motivirani i nošeni publikom.

Osim toga, oni su već nekoliko godina u vrhu, bez obzira na domaći teren.

Onda, kada pogledate roster Portugala, vidjet ćete gdje sve igraju njihovi rukometaši. To je drastična promjena u odnosu na prije nekoliko godina, kada smo se mogli s njima nositi i pobjeđivati ih. Bitno je da ljudi znaju o kako se jakim protivnicima radi - smatra Zulfić.

Šansa za revanš

U osmini finala Lige prvaka Dinamo će se sastati s portugalskim Sportingom iz Lisabona, koji je u istoj fazi takmičenja prošle sezone za jedan gol savladao Rumune.

- Bit će to dobra prilika da im se revanširamo, prošle sezone zabili su nam gol u posljednjoj sekundi... Mislim da smo mnogo bolji ove godine. Uoči sezone doveli smo nekoliko istinskih pojačanja dok je njihova ekipa ostala ista. Vidjet ćemo, bit će uzbudljivo - kazao je Zulfić.

Utakmice Dinama i Sportinga na rasporedu su od sredine februara do početka marta iduće godine.

Počeo u Bosni 

Zulfić je rukometnu karijeru počeo u sarajevskoj Bosni.

U dresu “Studenata” je igrao do 2015. godine, nakon čega je sezonu 2015/2016. proveo u Dinamu iz Bukurešta. U rumunski klub se vratio prošle godine. Period između toga proveo je u grčkoj Veriji i turskom MJK Hentbolu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.