ATLETIKA

Stavio sam porodicu na prvo mjesto i ponovo sam sretan

Pezer ispunio normu za Olimpijske igre. Arhiv

Piše: D. J. / Avaz.ba

14.12.2019

Mesud Pezer (25), bosanskohercegovački rekorder u disciplini bacanje kugle, član je Atletskog kluba Zenica u kojem je i počeo svoju sportsku karijeru.

U godini koja je na izmaku, kako kaže, imao je brojne uspjehe, ali naglašava da ipak nije ostvario cilj, plasman u finale Svjetskog prvenstva koje je u oktobru održano u Dohi (Katar).

- Godina je uspješno počela zimskom sezonom, kvalitetno sam odradio i međunarodne mitinge. Na dvoranskom evropskom u Glazgovu sam zauzeo peto mjesto.

Podbacio u Dohi

Popravio sam državni rekord, koji sada iznosi 21,48 metara (13. avgusta u švedskom Vaksju, op. a.). Za Dohu sam bio spreman, imao sam najbolju formu do sada, ali to nisam pokazao u datom trenutku.

Sat prije takmičenja sam lagano bacio 21 metar, daljinu koja vodi u finale. Zeznula me moja psiha - priznaje Pezer i dodaje da je situacija mnogo bolja nakon povratka u BiH.

Skoro tromjesečne pripreme za Dohu je proveo izvan domovine, a, kako kaže, i tamo je sve vrijeme razmišljao o Bosni.

- Nedostajali su mi porodica, grad, država... Godišnje sam provodio i do sedam mjeseci izvan BiH.

Odlučio sam se vratiti u Zenicu i sad sam sretan. Stavio sam porodicu na prvo mjesto, ispred sporta - rekao je Pezer.

Zimske pripreme

Prvi dio priprema za dvoransku sezonu Pezer odrađuje u holu atletskog stadiona Kamberovića polje u Zenici, zajedno sa Hamzom Alićem, Medihom Salkić i trenerom Mehmedom Skenderom.

- Sad su mi treninzi mnogo lakši, jer imam prostora i za meni bliske ljude. Okružen sam ljudima koji govore moj jezik i sve je pozitivnije. Uskoro slijedi odlazak u Beograd, gdje ću trenirati naredna dva mjeseca u dvorani. Naredno veliko takmičenje je Svjetsko dvoransko koje počinje 3. marta u Kini - kaže Pezer.

U 2020. godini Mesuda očekuju još Olimpijske igre u Tokiju (Japan), kao i Evropsko prvenstvo u Parizu (Francuska).

Pezer ističe da je njegov cilj izboriti finala na ovim takmičenjima.

- Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je ove godine prvi put donio odluku da Amela Tuku, Larisu Cerić i mene stipendira lijepim iznosom što se tiče priprema, masaža, prehrane i slično.

Nas troje imamo ispunjenu normu za Olimpijske igre u Tokiju i kandidati smo za medalje - rekao je Pezer.

Nastupio u Riju

Pezer je već predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama 2016. godine u brazilskom Rio de Žaneiru, gdje nije uspio izboriti plasman u finale u disciplini kugla.  Njegov lični rekord na otvorenom iznosi 21,48 metara, dok je u engleskom Birmingemu 2018. godine postavio svoj najbolji dvoranski rezultat (21,15 metara).  

Prije šest godina u italijanskom Rijetiju Pezer je bio evropski juniorski prvak.

TEŽINA

tegova koju Pezer svakodnevno podigne na treninzima iznosi oko 20 tona, također oko 100 puta baci kuglu težine 7,26 kg

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.