RUKOMET

Šuman zabrinut uoči okupljanja: Sve stoji, kao da i ne idemo na Evropsko prvenstvo

Šuman: Kako naći novac. Arhiv

Piše: Er. B. / Avaz.ba

18.12.2019

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine treba se okupiti u ponedjeljak (23. decembar) na pripreme pred premijerni nastup na Evropskom prvenstvu, koje će se održati od 10. do 26. januara 2020. godine u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Ipak, mnogo neriješenih stvari po pitanju finansiranja priprema, pa i samog učešća na Euru je ono što prvenstveno muči selektora Bilala Šumana.

Nemaju račun

   - Djeluje isto kao da i ne idemo na Evropsko prvenstvo. Novac je pokretač svega, od toga ne možemo pobjeći. Nažalost, imamo veliki problem sa finansijama i još se mučimo s tim - govori Bilal Šuman.

Naglašava da bi kao selektor bio sretan kad barem o takvim stvarima ne bi morao razmišljati.

   - Ne kažem da nema ljudi i institucija koji bi htjele da pomognu. Ima ih, ali imamo problem na koji način to uraditi jer Rukometni savez BiH nema svoj račun, a i kako naći sav taj novac. Mnogo obećanja ima, ali vrijeme ide, a sve stoji.

   Treba nam novac za pripreme, hotel, putovanje... da ispoštujemo barem putne troškove momaka koji dolaze iz petnaestak zemalja. Normalno je da državne institucije stanu iza državne selekcije. Mi smo jedna delegacija, isto kao i sve ostale koje predstavljaju državu - ističe Šuman.

Dobar dio tog posla bi trebalo završiti upravo u ovoj sedmici jer se ekipa okuplja u ponedjeljak na Ilidži. Odranije je bilo u planu nekoliko različitih opcija za igranje prijateljskih utakmica, a u ovom trenutku je sigurno da je smještajnu rezervaciju hotela na Ilidži, za period od 18. do 25. decembra, obavila i reprezentacija Saudijske Arabije.

- Plan je da igramo sa njima 24. decembra, uz uslov da oni osiguraju troškove za našu B-reprezentaciju, odnosno selekciju Premijer lige - pojašnjava Šuman.

Pripremni dueli

Meč između A-tima BiH te kombiniranog sastava Premijer lige BiH, pojačanog sa nekoliko igrača sa šireg spiska A-tima od 28 imena za Euro, trebao bi se odigrati 29. decembra. Oba spomenuta meča, sa Saudijskom Arabijom i timom Premijer lige, igrala bi se na Ilidži. Ipak, to je sve i dalje neizvjesno, pogotovo duel sa Saudijcima.

Sa selekcijom Premijer lige će se sigurno igrati, a taj sastav bi trebali voditi Damir Doborac (Gračanica) i Mirko Mikić (Borac).

- Tu me zanimaju igrači koji nisu stariji od 26-27 godina. Cilj je vidjeti kakav potencijal imamo među igračima koji će tim činiti ubuduće - napominje Šuman.

Veoma je bitno da je u ovom trenutku zdravlje A-reprezentativaca besprijekorno.

- Kucam u drvo cijelo vrijeme, nadam se da će još ova sedmica proteći dobro, nema nikakvih povreda, niti problema među igračima koji su na spisku - rekao je selektor.

Dva treninga dnevno

Naša reprezentacija bi na Ilidži trebala trenirati dva puta dnevno do odlaska u Poreč. Tamo će putovati 2. januara te 3. i 4. januara igrati sa domaćinom Hrvatskom.

Potom je za 8. januar iz Zagreba planiran odlazak u u norveški Trondhajm, gdje ćemo 10. januara igrati prvu utakmicu Eura sa domaćinom Norveškom. U našoj grupi su još Francuska i Portugal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.